Лични лекари са въвели такса за издаването на извинителни бележки

...
Лични лекари са въвели такса за издаването на извинителни бележки
Коментари Харесай

Лични лекари оправдават таксите за извинителни бележки с фалшивите болни


Лични лекари са въвели такса за издаването на извинителни бележки за децата в отговор на увеличеното търсене на подправени документи за извиняването на отсъствията. Причината е, че при над избран брой неизвинени отсъствия от учебно заведение, надбавките на фамилията се стопират.

“Медицинската записка за извиняване на отсъствия на детето от учебно заведение или детска градина се трансформира в нещо, което взема решение проблеми, не свързани със здравето на децата, т.е. отсъствия по всевъзможни аргументи. Детето отсъства заради проблем с родителя, детето не върви на учебно заведение, тъй като прави нещо друго, детето би трябвало да получава, т.е. неговите родители детски, а без въпросните бележки, извиняващи отсъствията това не може да се случи и по този начин. Тоест това се трансформира и в лекарство за решение на доста и обществени проблеми”, разяснява джипито доктор Силвия Стефанова в понеделник пред бТВ.

Затова Стефанова е оповестила такса за подобен документ- 3 лв.. “Ние взехме решение, че няма да участваме в процеса на решение на обществени проблеми с медицински документи, явно не напълно с правилно съдържание”, декларира тя.

Практиката да се събират такси за издаването на извинителни бележки се приема и оправдава от съсловната лекарска организация - Българския лекарски съюз под претекст, че издаването им не влиза в пакета действия, плащан от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

“Няма по какъв начин да бъдат глобени сътрудниците, тъй като за всяка услуга, която един общопрактикуващ доктор предлага и не му се заплаща от здравната каса, би могъл да изиска съответната сума от този, който желае тази услуга, тъй че няма метод да бъде санкциониран”, съобщи д- р Румен Алексов, ръководител на Районната гилдия на общопрактикуващите лекари в Кюстендил.

Според адвокати обаче издаването на извинителната записка е натурален свършек на медицинския обзор, с който се установи болестта и защото прегледът е включен в пакета на НЗОК, то и издаването на самата записка, също е включено и не следва да се заплаща. Така както не би трябвало да се заплаща и за издаването на болничен лист при възрастните.

Освен това в случай че се издава извинителна записка за дете, което не е болно, то това е издаване на документ с погрешно наличие и е наказуемо.

От касата пък препращат въпроса със събирането на такси за издаването на документи към Министерството на здравеопазването, където към момента обаче нямат публична позиция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР