Лични лекари правят , които не се водят на тяхната

Лични лекари правят , които не се водят на тяхната ...

Д-р Крайселска: Има объркване с партидни номера на ваксините

Лични лекари правят , които не се водят на тяхната практика. За това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска. На места има проблеми с обработката на партидни номера на ваксините, които не са били описани коректно от РЗИ, посочи тя.
„Масово се оказва, че на тяхното име, на тяхното лечебно заведение не се води отпусната ваксина. И ги отхвърля. И се оказва, че тази ваксина се води на някой друг медицински център.“
В списъка на д-р Станислава Крайселска има 120 чакащи за ваксина, 90 души вече са имунизирани, от тях 82 са били пациенти от рисковите групи, а на други 8 са били поставени ваксини, за да не се похабяват дози. Сред ваксинираните засега няма разболели се. „Те всички се притесняват и при първата доза, и при втората“, разказа тя.
Личните лекари са пренебрегнати в снабдяването с ваксини, категорична е д-р Крайселска. Малко заприличахме на филма „Игрите на глада“, смята тя.
„Идват големите центрове, пълнят флаконите, на нас ни казват „Обаждайте се“.
Д-р Крайселска пита лотария ли да разиграва, за да определи на кого от нейните нуждаещи се пациенти да постави ваксина.
Винаги сме с надежда и на старт да се включим активно, стига някой да ни даде този шанс, декларира общопрактикуващият лекар.

Десетки хиляди българи вече се регистрираха с час за поставяне на ваксина срещу коронавирус Десетки хиляди българи вече се регистрираха с час за поставяне на ваксина срещу коронавирус
Има хиляди желаещи да си запишат час за ваксиниране срещу COVID-19 в новата онлайн система. Тя беше стартирана в 17:00 часа. Един час п...
„На този етап сме на брифинги, на обещания“, изтъкна д-р Станислава Крайселска. „Ние на обещания не вярваме, ние вярваме на факти и на действия.“
Джипитата не са включени в системата за електронно записване за ваксиниране. „Сигурно сме като доведеното дете на здравеопазването“, коментира тя, запитана за причините личните лекари да не фигурират там като вариант.
Хронично болните пациенти на д-р Крайселска не желаят да се ваксинират по фургоните и да се редят на опашка, разказа още тя.
„В София вълната беше ноември. Другите градове тогава като че ли бяха по-пощадени, в момента при тях е този пик“, отбеляза д-р Станислава Крайселска.
През ноември в нейната практика е имало над 300 души с коронавирус, от един момент нататък спрели да ги броят. Към момента при нея има 33 активни случая, като сред тях има по-млади хора.

Източник: actualno.com