Лични лекари може да останат без направления за част от

...
Лични лекари може да останат без направления за част от
Коментари Харесай

Лични лекари може да останат без направления за част от пациентите си

Лични лекари може да останат без посоки за част от пациентите си, а заболели да се окажат ощетени с прегледи при експерти, в случай че отпадне лимита за диспансерицираните пациенти, сигнализираха пред „ Труд news ” от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари (НСОПЛ). Медиците показаха опасения, че в случай че в практиката на на общопрактикуващ доктор има повече диспансеризирани пациенти, то при назначение на всички проучвания може да се окаже, че за остри или хронични, само че недиспансеризирани болести няма да има посоки.

“Има възможност пациентите да бъдат ощетени ”, съобщи пред “Труд news ” лекар Костадин Сотиров, член на Управителния съвет на НСОПЛ. Промените идват с отпадането на лимита за посоки към експерти от плана на Националния рамков контракт (НРД) 2023-2025 с НЗОК, който към този момент е разполагаем на персоналните лекари от уеб страницата на Българския лекарски съюз (БЛС). С него отпадат лимитите за диспансеризираните пациенти, а другият значим миг при извънболничната помощ е, че персоналните лекари към този момент нямат да имат задължението да оповестяват мобилните си телефони, с цел да бъдат търсени когато и да е. През почивни дни и вечер или при неявяване на джипито, пациентите ще получават здравно обслужване в медицински практики и центрове, с които персоналният им доктор е сключил контракт. Последното се прави от години, само че в огромните градове като София, Пловдив, Варна, само че в по-малките обитаеми места фамилните лекари срещат проблем при търсенето на заместител, даже при прилагане на годишен отпуск.

С НРД 2023-2025 става допустимо медикът, който ще замества персоналния доктор да не е наложително общопрактикуващ, а може да е доктор, който работи в болница, работи някъде другаде или в незабавна помощ или в специализира помощ. “Това може да е всеки доктор, който е дееспособен ”, прецизират новостите персонални лекари.

Медиците обаче към този момент наблюдават с внимание средствата, които ще бъдат заложени за проучвания и посоки с новия бюджет. В момента в НРД за тях са оставени празни полета, защото към момента Законопроекта за бюджета на НЗОК не е гледан в Народното събрание. Ако сходно на безлимитните посоки при децата, такива се провиснал и на диспансеризираните заболели, това ще е позитивна стъпка за пациенти и лекари, разясниха общопрактикуващи лекари от София. И обясниха, че при обособени пера няма да има ощетени. Лични лекари нямат пояснение по какъв начин внезапно всеки от тях е получил в допълнение посоки за диспансеризирани пациенти, без това да е обявено авансово. И позволиха, че е било метод “да се тества системата ”. Притесненията на сътрудниците им от Пловдив и Велико Търново са, че е прекомерно допустимо отпадането на лимитите да е за сметка на другите пациенти, които не влизат в рубрика “диспансеризирани ”. Друг проблем, който медици показаха, е обвързван със зачестилите наказания от страна на НЗОК. През последните седмици имало доста случаи, в които лекари заплащат санкции даже за пропуснат автограф, а подозренията са, че се търсят всевъзможни способи за запълване на бюджета на здравната каса.

“Разковничето е по какъв начин парите на данъкоплатците се разпределят по обособените пера и по какъв начин се пресмята тяхното разходване. Трябва да доближат до тези, които ги лекуват, с цел да получават качествена помощ здравноосигурените лица ”, съобщи ръководителят на БЛС лекар Иван Маджаров. Той уточни, че с към 30 млн. лева по отношение на предходната година е понижено финансирането на проучванията на кръвта, рентген, скенер - всичко, което е обвързвано с диагностиката. “Ще настояваме тези средства да бъдат най-малко колкото предходната година, с цел да подсигуряваме, че проучванията ще бъдат подсигурени ”, сподели ръководителят на БЛС.

Надзорният съвет на НЗОК утвърди през април тази година план на закон за бюджета на институцията за 2023 година. При представянето му също бе маркирано, че са понижени плануваните средства за медико-диагностични действия спрямо предходната година. А обяснението на НЗОК, че тогава средствата са били повече поради ковид.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР