Лични досиета на лекари, служители и пациенти на ликвидираната Белодробна

...
Лични досиета на лекари, служители и пациенти на ликвидираната Белодробна
Коментари Харесай

Документи с лични данни се въргалят в двора на бившата Белодробна болница в Сливен

Лични досиета на лекари, чиновници и пациенти на ликвидираната Белодробна болница в Сливен се въргалят измежду боклуците и буренаците в двора на запустялото лечебно заведение. За това сигнализираха читатели на Actualno.com.
Те се натъкнали на служебното досие на собствен прочут, след което създали серия от фотоси на сходни „ находки “, явно измъкнати от административната постройка на някогашната болница, по-скоро остатъците от нея.
Специализираната болница за интензивно лекуване на белодробни заболявания в Сливен бе закрита в края на 2010 година по решение на Министерството на здравеопазването. Решението за закриване на лечебното заведение бе взето на фона на високата заболеваемост от туберкулоза в района, цялостното безхаберие на принципала за техническото положение на сградния фонд, и макар осъществените през последните години от съществуването му частични поправки - с присъединяване на Японското държавно управление и локалната общественост.
През 2010 година Министерство на здравеопазването назначи ликвидационна комисия в състав: доктор Митко Баев, юрист Милена Мангинова и финансистката Весела Цонева, които да осъществят ликвидацията на болничното заведение. Този период бе удължаван неколкократно, само че процедурата по този начин и не е приключена. През 2011 гдина доктор Митко Баев е сменен като ликвидатор от различен сливенски доктор – доктор Георги Георгиев, сочи информация в формалните регистри. Очевидно работата по ликвидацията е траяла да буксува, защото през март 2016 година има поредна промяна на ликвидатора – за подобен е назначен членът на Софийската адвокатска гилдия Мариян Момиров.
Резултатите от работата на всички тези оторизирани от страната (МЗ) специалисти е явна! И се търкаля измежду руините, бурените, миазмите и животинската гмеж в някогашната белодробна болница на Сливен.
Всъщност, дано не подценяваме и „ заслугата ” на управлението на регионалната болница МБАЛ „ Д-р Иван Селимински ” (която стана приемник на закритото профилирано болнично заведение) за овъргаляните в калта и мръсотията стотици здравни картони на белодробно заболели хора от Сливен и цяла Югоизточна България. Освен персоналните данни, тези картони съдържат диагнозите, проучванията, историята на болесттите и извършеното лекуване на близо хиляда пациенти…
И през днешния ден разхвърляни листи и части от служебни и здрави картони могат да бъдат открити измежду зловонието на джунглата, избуяла в големия двор на 120-годишната болница – някогашен монумент на културата, а сега сметище...

 
 

Джунгла, олицетворяваща цялата ни здравна промяна, прочее.
Мариана Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР