Личната карта с чип се отлага за следващата година. Причината

...
Личната карта с чип се отлага за следващата година. Причината
Коментари Харесай

Личната карта с чип се отлага за догодина

Личната карта с чип се отсрочва за идната година. Причината е дефицитът в производството на чипове, който се утежни в допълнение като проблем след започването на войната на Русия в Украйна. Това стана ясно в понеделник от изявление на министъра на електронното ръководство Божидар Божанов. В същото време до края на годината ще започва мобилно приложение, което на процедура ще вкара персоналната карта в мобилния телефон и ще ѝ разреши да се употребява вместо електронен автограф.

Войната отсрочва картите с чип

" Поради затруднените доставки в интернационален проект освен при нас, както на машини, по този начин и самите чипове, това (картите в чиповете - б.а.) ще бъде отместено във времето най-вероятно за идната година. Именно по тази причина бързаме с мобилното приложение, което на процедура да предложи същата функционалност на жителите, без да чакаме дългите доставки ", уточни министър Божанов пред Българска национална телевизия.

Нарушаването на доставките на артикули и първични материали от Русия и Украйна в допълнение утежни световния дефицит на полупроводници, който към този момент смущава бизнеса по целия свят., по данни на Techcet, изследователска група, която проучва зависимостта от сериозни материали, употребявани в производството.

Мобилно устройство заличава е-подпис

Министърът увери, че до края на годината ще проработи Национално приложение за мобилна идентификация, посредством което жителите ще имат е-достъп до административни услуги без да е нужен електронен автограф, сподели още Божанов. Реално персоналната карта ще се влее в него.

Подходът за приложението е взаимстван от Естония и подсигурява сигурност на персоналните данни, защото ключът за достъп е разграничен сред устройството, на което е конфигурирано приложението, и сървърната част, добави той.

Разработва се е-система за отдалечено гласоподаване

Министерството на електронното ръководство създава и цялостна система за отдалечено електронно гласоподаване. В момента план на нейна техническа спецификация е изпратен за координиране в ЦИК, откъдето се чака мнение.

" Тя няма да се употребява незабавно, имаме задоволително дълъг интервал на опити и проби. Целта е като я внедрим в действителна среда, да сме сигурни в нея. Но тя няма да бъде внедрена за идващите избори – прекомерно скоро е ", сподели Божидар Божанов.

Дистанционното е-гласуване може да се комбинира и с машинен, и с книжен избор и не пречи на нито един от останалите типове, сподели още той.

" Хакерските офанзиви в отдалеченото гласоподаване са по-малкият проблем – има задоволително криптографски системи, които подсигуряват отбрана от тях. По-трудно е да подсигуряваме, че хората, които гласоподават, нямат вирус в личния им компютър, който да промени гласа им. Но и по тази причина ще бъдат взети ограничения - като да вземем за пример опция да провериш за кого си дал своя вот или даже при потребност да промениш вота си в границите на изборния ден. В киберсигурността няма нещо 100%, само че е задоволително несъмнено ", добави той.

Министърът разяснява и предлагането на Българска социалистическа партия за връщане на хартиените бюлетини. По думите му би трябвало да бъде направено изследване дали машините в реалност затрудняват избрани групи от хора, както настояват от Българска социалистическа партия. Личното му мнение е, че машинният избор работи и не би следвало да се връщаме към хартиени бюлетини.

Край за синия ваучър

Министърът напомни, че сега тече публично разискване за промени в Закона за придвижване, които отстраняват синия ваучър. " Точките в синия ваучър остават в действие, само че вместо на книжен притежател, те ще се съхраняват и обработват само в системата на Министерство на вътрешните работи ", сподели министърът.

Ако депутатите одобрят измененията в закона, водачите ще заплащат санкциите си онлайн и няма да има потребност да се разкарват до КАТ, с цел да им бъдат връчени наказателните постановления. В случай, че лидерът желае да апелира наложената му глоба, остава досегашният ред.

По думите на Божидар Божанов за реализирането на тези промени не е належащо някакво съществено софтуерно надграждане, тъй като тези системи и в този момент съществуват и работят, само че се употребяват по различен ред.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР