Личен лекар в София е въвел потребителска такса от 5

...
Личен лекар в София е въвел потребителска такса от 5
Коментари Харесай

Личен лекар в София е въвел потребителска такса от 5 лева

Личен доктор в София е въвел потребителска такса от 5 лв. за своите пациенти, а от пенсионерите събира по 2 лв. на посещаване. Ценоразписът с увеличените такси се появил на вратата на лекарския кабинет малко след началото на тази година, когато беше издигнат въпросът за нуждата от покачване на размера на сегашната такса от 2 лв. и 90 стотинки. 

Оказва се, че с цел да направи инспекция Здравната каса, е нужно показване на касова записка за платена такса – каквато съответният доктор не издава на пациентите си. 

" Потребителска такса се дължи за оказана здравна активност на категориите лица, които не са освободени от нея. С времето тези категории лица станаха към 70%, тъй че на процедура потребителската такса сега не прави своята работа ", разяснява представителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за област София д-р Виктория Чобанова.

От Здравната каса показаха, че настоящият размер на потребителската такса е от 2 лв. и 90 стотинки, като от такса са освободени някои групи пациенти, измежду които децата, бременните и родилките до 45-я ден след раждане, онкоболните. Колкото до пенсионерите, при тях таксата е от 1 лев, останалото се заплаща от държавния бюджет на персоналния доктор.

" Която е със записване на часове, която е обвързвана с по-малко очакване, по-добро отношение, повече време за обзор и което действително пациентите в някои практики заплащат. Това към този момент е напълно друга услуга, която касае организацията на активността ", посочи доктор Чобанова, представена от БНР.

Идеята за нарастване на потребителската такса за обзор при доктор беше дадена през януари по време на полемика в предходния парламент за проблемите в извънболничната помощ. Тогава доктор Любомир Киров се аргументира с това, че размерът й не е променян от 2012 година. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР