Либийски гражданин води дело в Белгия срещу НАТО заради бомбардировките

...
Либийски гражданин води дело в Белгия срещу НАТО заради бомбардировките
Коментари Харесай

Либиец съди НАТО за бомбардировките, убили съпругата му и трите им деца

Либийски жител води дело в Белгия против НАТО поради бомбардировките на алианса в родината му през 2011 година, оповестяват локални медии, представени от dir.bg. Либиецът, чиито брачна половинка и три деца са били убити при въздушен удар против фамилното им жилище в покрайнините на Триполи, търси правосъдна отговорност от алианса.

На първа и на апелативна инстанция жалбата му е била отхвърлена. Неговият бранител оповестява, че следва делото да бъде отнесено до Върховния съд, с цел да може националната процедура да бъде изчерпана и казусът да бъде трансфериран към Европейския съд по правата на индивида.

Защитата цели да оспори имунитета на НАТО, залегнал в Конвенцията от Отава от 1951 година, където в член 13 алинея 2 е записано, че дейностите на представителите на пакта в публично качество се употребяват със протекция против правосъдно дирене.

Според юриста на ищеца НАТО е организация, основана от едвам няколко страни и чийто имунитет не е утвърден, за разлика от Организация на обединените нации.

Според белгийския съд дипломатическата отбрана, публикувана върху НАТО и нейните чиновници, обезпечава протекция от цивилен правосъдни искове. Съдът добавя, че тази отбрана дава опция алиансът да прави своята активност.

Ищецът Халед ел Хамеди е оживял по случайност на 20 юни 2011 година, когато въздушен удар е избил фамилията му, само че не и татко му, който бил цел на провалянето. Бащата бил взет на прицел поради това, че е един от генералите, взели участие в преврата, довел на власт Муамар Кадафи.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР