Либийски гражданин води дело в Белгия срещу НАТО заради бомбардировките

...
Либийски гражданин води дело в Белгия срещу НАТО заради бомбардировките
Коментари Харесай

Мъжът, който съди НАТО, заради избити съпруга и деца

Либийски жител води дело в Белгия против НАТО поради бомбардировките на алианса в родината му през 2011 година, оповестяват локални медии. Либиецът, чиито

бременна брачна половинка и три деца са били убити при въздушен удар против фамилното им жилище в Сорман ,

в покрайнините на Триполи, търси правосъдна отговорност от алианса. На първа и на апелативна инстанция жалбата му е била отхвърлена.

Обама: Най-голямата ми неточност е намесата в Либия

Либия в безпорядък – към този момент е с два Народното събрание и два кабинета

Неговият бранител, белгиецът Ян Фермон, оповестява, че следва делото да бъде отнесено до Върховния съд, с цел да може националната процедура да бъде изчерпана и казусът да бъде трансфериран към Европейския съд по правата на индивида.

Защитата цели да оспори имунитета на НАТО, залегнал в Конвенцията от Отава от 1951 година ,

където в член 13 алинея 2 е записано, че дейностите на представителите на пакта в публично качество се употребяват със протекция против правосъдно дирене. Според юриста на ищеца НАТО е организация, основана от едвам няколко страни и чийто имунитет не е утвърден, за разлика от Организация на обединените нации.

Според белгийския съд дипломатическата отбрана, публикувана върху НАТО и нейните чиновници, обезпечава протекция от цивилен правосъдни искове. Съдът добавя, че тази отбрана дава опция алиансът да прави своята активност.

Коя е страната-членка на НАТО, която е направила бомбардировката, довела до гибелта на фамилията на ищеца Халед ел Хамеди на 20 юни 2011 година? „ Само Алиансът НАТО знае коя е страната и няма да я разкрие “, споделя Фермон. Неуспехът пред белгийския съд няма да спре Ел Хамеди и юриста му.

Имунитетът обаче се комбинира с безмълвие ,

а Фермон не може да предприеме дейности против страната, виновна за бомбардировките над Сорман, тъй като се пази в загадка коя е.

Халед ел Хамеди прикани за член 6 от Европейската спогодба за правата на индивида, която планува на всеки жител правото на достъп до съда. Право, обаче, което може да предстои на ограничавания.

Но няма ли това да повдигне въпроса за законността на намесата на НАТО в Либия, която надалеч надвиши съмнителната резолюция на Съвета за сигурност от 1973 година, която ограничи мандата за отбрана на цивилни жители? „ Да. Стартирането на сходен правосъден развой от политическа позиция прави нещата още по-трудни, в сравнение с, в случай че останете в самостоятелното право. Тогава, даже войната да е законна, умишленото бомбардиране на Сорман отново е военно закононарушение “, изясни юристът.

Халед ел Хамеди оживял по случайност

на 20 юни 2011 година, когато въздушен удар избил фамилията му, само че не и татко му, който в действителност бил цел на бомбардировкта. Бащата бил взет на прицел поради това, че е един от генералите, взели участие в преврата, довел на власт Муамар Кадафи.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР