Либийски гражданин води дело в Белгия срещу НАТО заради бомбардировките

...
Либийски гражданин води дело в Белгия срещу НАТО заради бомбардировките
Коментари Харесай

Либиец води дело в Белгия срещу НАТО заради бомбардировки в родината му

Либийски жител води дело в Белгия против НАТО поради бомбардировките на алианса в родината му през 2011 година, оповестяват локални медии, представени от Българска национална телевизия.

Либиецът, чиито брачна половинка и три деца са били убити при въздушен удар против фамилното им жилище в покрайнините на Триполи, търси правосъдна отговорност от алианса. На първа и на апелативна инстанция жалбата му е била отхвърлена. Неговият бранител оповестява, че следва делото да бъде отнесено до Върховния съд, с цел да може националната процедура да бъде изчерпана и казусът да бъде трансфериран към Европейския съд по правата на индивида.

Защитата цели да оспори имунитета на НАТО, залегнал в Конвенцията от Отава от 1951 година, където в член 13 алинея 2 е записано, че дейностите на представителите на пакта в публично качество се употребяват със протекция против правосъдно дирене. Според юриста на ищеца НАТО е организация, основана от едвам няколко страни и чийто имунитет не е утвърден, за разлика от Организация на обединените нации.

Според белгийския съд дипломатическата отбрана, публикувана върху НАТО и нейните чиновници, обезпечава протекция от цивилен правосъдни искове. Съдът добавя, че тази отбрана дава опция алиансът да прави своята активност.

Ищецът Халед ел Хамеди оцеля по случайност на 20 юни 2011 година, когато въздушен удар мазета фамилията му, само че не и татко му, който бил цел на провалянето. Бащата бил взет на прицел поради това, че е един от генералите, взели участие в преврата, довел на власт Муамар Кадафи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР