Либералната партия Движение за свобода на Роберт Голоб побеждава в

...
Либералната партия Движение за свобода на Роберт Голоб побеждава в
Коментари Харесай

Евроскептикът Янша губи властта в Словения |

Либералната партия " Движение за независимост " на Роберт Голоб побеждава в парламентарните избори в Словения, получавайки 35,8 на 100 от гласовете, заяви в неделя вечер Ройтерс, като се базира на резултатите от екзитпол.

Управляващата евроскептична партия на Янез Янша " Словенска демократическа партия " (СДС) остава много по-назад с 22.5% поддръжка. За да осъществя успеха си в действително ръководство,Движението за независимост би трябвало да завоюва на своя страна сътрудници, с които да ръководи в коалиция.

Очакваният победител Роберт Голоб може да разчита на поддръжка на левоценстристките обединения. Двете основни леви партии в Словения изключиха по-рано опцията да вземат участие в коалиция, основана към Съюз на демократичните сили.

Политическата обстановка в Словения припомня ненапълно тази у нас след април 2021, като политолозите регистрират отмалялост на гласоподавателите от политическите елити в Словения, стоящи на власт от дълги години и, съгласно словенците, единствено сменящи табелите на обединенията си.

В началото на 2022 година три месеца преди плануваните за април избори на словенската политическа сцена влезе Роберт Голоб – някогашен стипендиант на Програмата Фулбрайт, инженер, управител, учител и политик.

През 1999-2002 година Голоб се допря до политиката като държавен секретар, отговарящ за енергетиката, само че по-късно излезе в частния бранш, където стигна до началник на Съвета на шефовете на енергийния тръст GEN-I. В договарянията за влизане на Словения в Европейски Съюз управлява екипа по въпросите на енергетиката.

След като през 2021 година не го избраха за нов петгодишен мандат като началник на GEN-I, през януари 2022 година Голоб се върна към политиката в учредената през 2021 година партия на министъра на енергетиката " Партия на зелените дейности ". На 24 януари Голоб съобщи желанието си да оглави партията и да смени името и на Движение на свободата. Месец по-късно сондажите отреждаха на Държавна сигурност второ място след ръководещата Съюз на демократичните сили.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР