Лиад Агмон има в портфолиото си два продадени израелски технологични

...
Лиад Агмон има в портфолиото си два продадени израелски технологични
Коментари Харесай

Защо Израел изпитва недостиг на технологични специалисти?

Лиад Агмон има в портфолиото си два продадени израелски софтуерни стартъпа, като към този момент развива трети план – Dynamic Yield. Най-новата му компания обезпечава услуги за към половин милиард консуматори на интернационалните търговци на дребно, измежду които английския онлайн магазин Ocado и щатската компания за спортна екипировка Under Armor. Ситуацията в Израел за започващи компнии обаче въобще не е розова. Страната страда от липса на квалифицирани фрагменти, което предизвика след себе си сериозен растеж във възнагражденията, написа profit.bg.

Това кара Агмон да се замисли дали идващия му стартъп да не бъде изнесен отвън границите на личната му страна.
„ Ако пускам компанията си, да кажем в Португалия, ще мога да взема извънредно надарени инженери за една трета от цената. От икономическа позиция, няма никакви преимущества да бъдеш в Израел”, споделя той, представен от Financial Times.
Технологичният бранш е една от най-бързорастящите промишлености на Израел и обект на национална горделивост, защото стана развъдник на интернационалните компнии, като Waze - GPS приложение, продадено на Гугъл за към 1 милиарда $ през 2013 година, и Mobileye - система за сигурност за коли, добита от Intel за 15.3 милиарда $ през предходната година.
От към 4 млн. жители в трудоспособна възраст, 270 хиляди души работят в софтуерната промишленост, което предизвика гласове, че Израел към този момент се намира в риск от дефицит на квалифицирани фрагменти.
Недостигът на гении е запазена марка за софтуерната промишленост на всички места по света, само че Лиад Агмон показва, че Израел има характерен проблем – огромни компликации да се набави виза и място за настаняване за всички задгранични служащи, които не са евреи.

„ Като изпълнителен шеф, не знам никакъв метод да докарам надарени хора, които не са евреи, да работят тук за дълъг интервал от време”, споделя Агмон. „ 20 години молим държавното управление за някаква програма”, прибавя той.

Индийските и китайските инженери, които всеобщо емигрират към Съединени американски щати и Англия, рядко виждат Израел като опция заради сложния развой за издаване на виза и терзания по отношение на сигурността и размера на заплатите, които не могат да се мерят със стандартите в Западна Европа, показват представители на промишлеността.
Така или другояче обаче, заплатите в софтуерния бранш в Израел към този момент изпреварват четирикратно междинните хонорари в страната. Например, умел инженер може да печели по 11 500 $ на месец, а някои редки гении даже двойно повече, показват мениджъри.
Средната годишна заплата за бранша скача от 61 хиляди $ през 2012 година до към 72 хиляди $ понастоящем, сочат формалните статистически данни на страната.
„ За да отидем на идващото равнище, би трябвало да привличаме гении на равнище Силициева долина”, споделя Джон Медвед, изпълнителен шеф на OurCrowd - платфрома за краудфъндинг вложения.
„ Следващата вълна на напредък може да е неумолима, само че към този момент нямаме хора и не можем да осигурим задоволително, с цел да подкрепим сходно нещо”, споделя той.
За да се оправят с този проблем, израелските компнии са назначили над 20 хиляди инженери в изнесени компании на пазари с евтина работна ръка, като Украйна и Индия (в България също има израелски софтуерни фими, бел.ред.), като общите им разноски за хонорари в чужбина доближават 1 милиарда $, по данни на компанията за човешки запаси Ethosia.
Еран Схир, изпълнителен шеф на Nexar - компания, профилирана в сигурното шофиране посредством софтуерни решения, показва, че решението на казуса с дефицита на хора изисква многостранни дейности.

Правителството би трябвало да направи по този начин, че да е по-лесно за бизнеса да притегля квалифицирани фрагменти в краткосочен период, както и да промотира младежите да обръщат внимание на науката.

Компаниите, от своя страна, би трябвало да стартират да си набират фрагменти и от други браншове на обществото, като супер ортодоксалните евреи, арабските жители и дамите, споделя Схир.
„ В софтуерния бранш имаме екосистема от към 250 хиляди души. С население от 8 млн. души в Израел, това е прекомерно малко. Имаме потребност от повече, с цел да сме част от тази индустрия”, споделя той.
Nexar са част от стратегия на име „ Бъдете в Тел Авив”, която започва тази година за промотиране на нощния живот и плажовете на града на чужденци. Градът се нарежда като софтуерен хъб на Израел.
Седем компании са част от самодейността, която предлага и вдишване на разноските за релокация на чиновници в размер до 20 хиляди $, както и уроци по иврит, безвъзмезден мобилен телефон и помощ със комплицирания имиграционен развой.
Липсата на фрагменти е изключително осезаема, когато става дума за старши инженери, споделя Нир Зохар, президент на Wix - компания, оценена на 4.8 милиарда $, занимаваща се с уеб страници за бизнеси.
„ Трудно ми е да намеря човек, който към този момент е правил огромни неща за Гугъл, Microsoft или Yahoo, или тйм водач, който е работил с Бил Гейтс”, споделя Зохар.
„ Привличането на някои супер гении от Силициевата котловина в Израел, в случай че те нямат еврейски бекграунд или дълбока връзка с Израел, е доста рисковано”, прибавя той.

Индустрията лобира държавното управление да облекчи имиграционния развой. Властите, от своя страна, също съзират казуса, като Israel Innovation Authority си слага за цел да усили чиновниците в софтуерната сфера до 500 хиляди души през идващите 10 години.

Предвижда се понижаване на периодите за набиране на виза, както и позволение за половинките на утвърдените претенденти също да могат да работят в страната.
Това обаче няма да докара голямо море от експерти, а израелската промишленост има остра потребност, защото страната е дом на голямо количество стартъпи и интернационалните компании.
Джон Медвед показва, че актуален Израел може да реши този проблем.
„ Това е дясно държавно управление, мощно националистично и отдадено на еврейската страна. Но в последно време пораства разбирането, че като нация сме ОК и нови 50 хиляди софтуерни имигранти не е нещо неприятно, а добро”, прибавя той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР