Левски започва европейското си участие тази вечер, когато в 22

...
Левски започва европейското си участие тази вечер, когато в 22
Коментари Харесай

Европейската мечта на Чаир, или първа победа за наш тим в Скопие?

Левски стартира европейското си присъединяване довечера, когато в 22 часа наше време " сините " посещение на северномакедонският Шкупи.

Националният стадион " Тоше Проески " ще е сцена на първия конфликт на Левски против северномакедонци в историята, която идва в един много внимателен от политическа позиция миг сред двете страни.

Провокациите в сходен мач никога не са изключени, изключително при предстоящите към 1000 " сини " почитатели, които ще се изправят против гордостта на квартал " Чаир ".

Именно в сърцето на албанския квартал на столицата Скопие е основан ФК Шкупи, който генерира поддръжката на живеещите в града албанци, съставляващи към 20% от общото население.

Макар да се състезава в северномакедонския шампионат и да съставлява югозападната ни съседка на интернационалната сцена, трибуните на мачовете на Шкупи са изпълнени с албански знамена и символика.

Клубът е основан през 2012-а, две години след разпада на Слога, дългогодишната горделивост на квартал " Чаир ", койтоуспя да доближи до три следващи трофеи на Северна Македония меджду 1999-а и 2001-а.
 Левски към почитателите: Подкрепете ни без расизъм и ксенофобия
Левски към почитателите: Подкрепете ни без расизъм и ксенофобия

Клубът с апел към последователите

Оттеглянето на главния спонсор остави албанският квартал без професионален клуб, само че не за дълго, тъй като на сцената се появи ФК Шкупи, който бързо извървя пътя до елитната дивизия, където се трансформира във фактор.

Второ място през 2021-а, историческа купа преди година, както и ново второ място през предишния сезон, който прати Шкупи в Европа и на пътя на родния Левски.

" Сините " напълно разумно са любимец поради много по-сериозното равнище на Първа лига по отношение на северномакедонският шампионат, а и късата ни история на съперничества с тимове от югозападната съседка удостоверяват това.

Факт, който обаче няма по какъв начин да не пренебрегнем е, че български клуб в никакъв случай не е побеждавал в Скопие. В исторически проект Локомотив (София) е отсранявал Македония Гьорче Петров и Металург, а преди година ЦСКА също изхвърли Гьорче Петров, само че общото сред трите конфликта е, че мачовете в Северна Македония приключиха наедно.

Родните отбори трябваше да свършат своята работа в София, а това е ясно доказателство, че днешната аудиенция на " сините " в Скопие няма по какъв начин да е лека.

За късата си европейска история, която се състои от 10 конфликта, Шкупи е отстранявал само косовския Лапи, Линкълн Ред Импс от Гибралтар и литовския Хагелман в предходния кръг на шампионата, с цел да доближи до мачовете против Левски.
 Левски започва присъединяване си в Лигата на конференциите
Левски започва присъединяване си в Лигата на конференциите

Двубоят е довечера от 22:00 часа

Най-сериозните срещи за клуба пък са европейският дебют против Рейнджърс, в който единият мач приключва при нулево реми, както и миналогодишната среща с Динамо (Загреб) в Шампионска лига, когато след геройско 2:2 в Хърватия, Шкупи загуби с 0:1 вкъщи и отпадна.

Миналото лято Шкупи също по този начин бе на крачка от присъединяване в групите на шампионата Лига на конференциите, само че отпадна от добилия известност у нас преди седмица отбор на Балкани, който Лудогорец срещна.

Шкупи има много сериозната за северномакедонският футбол численост от осем чужденци, като включително влизат двама бразилци, двама нигерийци, сенегалец, алжирец, словак и голаджия от Ямайка.

Именно Реналдо Цепас направи мощно усещане преди седмица, когато наниза хеттрик за разгромното 5:0 против литовския Хагелман.

Днес огромният въпрос е дали ще забележим първата българска клубна победа в Северна Македония, или Шкупи ще успее да спъне Левски, било то и в първия мач от тои конфликт.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР