Левски изживя една от най-трудните години за цялото си 107-годишно

...
Левски изживя една от най-трудните години за цялото си 107-годишно
Коментари Харесай

Годината на Левски - завръщането на Мъри и големите промени

Левски изживя една от най-трудните години за цялото си 107-годишно битие. " Синята " общност мина през месеци на разочарования, неизпълнени обещания и откровени неистини. В края обаче се усети и позитивния " вятър на смяната ", който към този момент леко дава вяра и за надалеч по-добри дни.

В част 2 на този текст ще ви напомним за събитията на " Герена ", които се случиха през втората половина на 2021 година.
 Годината на Левски - треньорски безпорядък, безпаричие и Диксън (част 1)
Годината на Левски - треньорски безпорядък, безпаричие и Диксън (част 1)

" Сините " минаха през най-бурните 12 месеца в цялата си клубна история

ЮЛИ - Нови контракти и трансферни изненади

В разгара на лятото всички почитатели на Левски се чудеха щеше ли да откри Сираков нов спонсор, който да избави от банкрут столичния гранд. Някои от тях подлагаха на критика Вълка за неговите дейности, а други го подкрепяха енергично посредством заявления.

Междувременно капитанът Мартин Райнов пое в посока Ашдод, а братя Цоневи започнаха да получават примамливи оферти от други български тимове. Илия Юруков и Живко Атанасов пък разтрогнаха по виновност на клуба поради неизплатени заплати.
 Снимка 537519
Източник:

" Сините " пък си играеха странни летни контроли, които по-скоро бяха за покачване на духа на дребното останали момчета в първия отбор, както и на огромния брой юноши, които получиха късмет за изява от Живко Миланов.

Постепенно от управата на Левски пробваха да закърпват ситуацията с нови рекламни контракти, един от тях с компания производител на чипс и снакс.

След няколко диалога и увещание, че обстановката ще се усъвършенства, лоялни към тима останаха Анди Краев и братята Цоневи, които подписаха своите нови контракти. Заедно с тях това стори и Валери Божинов. Николай Михайлов изглади недоразумението си със Сираков и също се завърна на " синята " врата. След малко странство в белгийския Шарльороа, пътят към " Герена " бе отворен и за Иван Горанов. Безспорно огромната трансферна бомба бе привличането на Георги Миланов, което беше явен знак, че очевидно финансовото положение на отбора стартира да се усъвършенства. По гледище на Живко Миланов, от АПОЕЛ (Никозия) дойде кипърецът Христос Шелис.
 Снимка 539654
Източник:

За краткотрайно изпълняващ длъжността изпълнителен шеф пък бе определен Константин Баждеков, най-много поради големия му опит.

Новият сезон в efbet Лига обаче не започва по никакъв начин оптимистично, като " сините " изгубиха първите си две срещи през юли - семейството на Славия (1:2) и визитата на Ботев Враца (0:2).

АВГУСТ - Старт на хубавите вести!

Август стартира с невиждан антирекрод в историята на клуба. Левски инкасира за първи път трета поредна загуба от началото на шампионата. " Сините " нямаха нужните футболни достолепия и против Арда (0:2), а това накара мнозина да изискат оставката на наставника Живко Миланов. Младият експерт обаче бе подсилен горещо от всички играчи на първия отбор. Най-горещо бранен беше от Валери Божинов, избухнал със статус в обществените мрежи: " Долу ръцете от нашия Живко! ".
 Снимка 545172
Източник:

Добрите вести бяха свързани с навлизането на " Палмс Бет " в клуба, като това се очакваше да бъде реалност по време на Общото заседание в средата на месеца. Неприятен скандал обаче внесе съществено напрежение в " сините " редици. Крилото Здравко Димитров стана основен воин в абсурден клип, който се оказа, че е бил сниман от негов съотборник в левскарската съблекалня. Това отприщи компроматна война, която беше подсилена от папарашко видео и на Валери Божинов, в което той наскърбява своите сътрудници.

Станимир Стоилов стартира да става все по-актуално име за нов треньор на Левски. Мъри имаше своето условие - всички заплати в клуба да се получават на време. За ангажирането му пък с цялостни сили помагаше и бъдещият спонсор.

На 14 август " сините " реализираха първата си турнирна победа, справяйки се след поврат с Царско село 3:1. До края на месеца вековниците надделяха вкъщи Берое (2:1), а като посетител инкасираха проваляне от Ботев (Пд) с 1:3. След провалянето на Коматево, Живко Миланов подаде оставка като старши-треньор на " сините ", а успеха над Берое бе изкована от Тодор Симов и Петър Карачоров.
 Снимка 544799
Източник:

Селекцията пък продължаваше с цялостна мощ, като на " Герена " дойде националът на Северна Македония - Гьоко Зайков.

На 23 август Наско Сираков употребява " синята " естрада, с цел да разгласи, че започва диалози с единствената алтернатива за нов старши-треньор - Станимир Стоилов!

На 29 август огромната вест бе факт! Левски най-накрая подписа партньорски контракт с " Палмс Бет ". Разширеното партньорство с букмейкъра към този момент включваше подсигуряването на нужната финансова непоклатимост, а хора от гореспоменатата компания щяха да намерят място в Надзорния съвет и УС на Левски.
 Снимка 537402
Източник:

Изпълнителният шеф на Palms Bet Лъчезар Петров посочи, че букмейкъра ще взе участие интензивно в ръководството, само че без да взима акции. Една от предпочитаните цели пък се оказа, че е погасяването на остарели отговорности към някогашни треньори и играчи. Най-голямото такова, което към Петър Хубчев.

На 31 август пък се организира Общото заседание, на което бяха официализирани и всички гореспоменати промени в " синята " администрация.

СЕПТЕМВРИ - Завръщането на Мъри!

Една фантазия за милион почитатели на Левски се сбъдна още в първия ден на септември. Станимир Стоилов публично се завърна като старши-треньор на първия отбор. Още на своето показване Мъри даде да се разбере, че поставя завършек на " чалготеката в Левски " и оттук нататък тимът ще действа по неговите строги, само че обективни правила.
 Снимка 545159
Източник:

Първите изпатили си бяха Валери Божинов, Симеон Славчев и Христофор Хубчев, които мигновено бяха освободени от тима. На тяхно място Стоилов взе проспериращия гений на Септември - Димитър Костадинов.

След него " сините " бяха подсилени с още две попълнения. Панамецът Хосе Кордоба от Етър, както и Драган Михайлович, който в последна сметка реализира съглашение с Наско Сираков и още веднъж облече фланелката на Левски.

Излишно е да загатваме за еуфорията, която докара със себе си завръщането на Стоилов. Емблематичният експерт беше посрещнат от хиляди още за дебютната си подготовка. С него се завърна и различен любим на Сектор " Б " - Цанко Цветанов.
 Снимка 546365
Източник:

Септември обаче бе много сложен като стратегия за левскарите. Стоилов трябваше да преведе своите футболисти през четири много сложни борби - Локо (Пд) - 2:2, ФК ЦСКА 1948 - 0:0, ЦСКА 1:2 и Лудогорец 2:4. Резултатите не очароваха, само че несъмнено се забелязваше напредък в представянето на играчите.

Отборът въпреки всичко направи нужното, с цел да се класира на осминафиналите за Купата на България, където с лекост бе преодоляна съпротивата на втородивизионния Марек (2:0). Попадения в публични срещи обаче продължаваха да липсват за Билал Бари. Мароканецът редеше пропуск след пропуск, само че Стоилов оставаше убеден, че скоро това ще се промени за положително.

Проблеми на клуба обаче правеше Симеон Славчев, който не искаше да се раздели по взаимно единодушие и настояваше за своите неизплатени заплати. По-лошото в този случай бе, че те бяха колосални по своите размери, закрепени още от ерата " Божков ". За да закърпят ситуацията от Левски оповестиха две партньорства - с център за гуми и компания за хранителни добавки.
 Снимка 546954
" Сините ", необичайно за какво, взеха решение и да поздравят Лудогорец за реализирана точка в Лига Европа, което изнерви много почитателите на ЦСКА. На " Герена " стартира да работи пък лекар от Беларус.

ОКТОМВРИ - Промени в управлението, поддръжката за Михайлов и отпушването на Бари

През него треньорският щаб стартира да бъде все по-притеснен от опцията да загуби своя най-качествен футболист Георги Миланов. " Сините " стартираха месеца с тежко домакинско проваляне от Лудогорец с 2:4. Резултатът обаче не бе единственото отрицателно. Столичани получиха и тежко наказване от БФС поради своите почитатели, което означаваше, че срещата с Пирин ще се организира при закрити врата. Клубът трябваше да заплати и санкция в размер на 9000 лв..

От генералния спонсор " Палмс Бет " пък се заеха с тежката задача да стартират диалози с Петър Хубчев, след които да започва погасяването на отговорностите към експерта, надхвърлящи 1 млн. лв..
 Снимка 549931
Източник:

В средата на месеца се организира и дълго чаканият Конгрес на БФС. На него в директна борба за властта влязоха Борислав Михайлов и Димитър Бербатов. До последно от Левски запазваха безмълвие по отношение на това, на кого от гореспоменатите ще дадат своята поддръжка. В последна сметка " сините " дадоха своя избор за Михайлов, а президентът Наско Сираков се аргументира по следния метод:

" Подкрепяме Борислав Михайлов. Не мога да задраскам 40-годишно другарство. Днес Михайлов няма да загуби с глас от Левски. Наистина има потребност от рестарт, само че считам, че Михайлов знае по какъв начин да се случи ".

Няколко дни по-късно на " Георги Аспарухов " бяха официализирани още няколко промени. Първата от тях бе обвързвана с юрист Иво Ивков, който пое функционалностите на изпълнителен шеф. Сираков показа и новия УС на клуба, в който влезнаха имената на Ивайло Ивков, Даниел Боримиров и Радослав Разпопов.
 Снимка 554907
Източник:

Поднови се и акцията " Аз съм Левски ", която още веднъж имаше за цел да засилва левскарските редици и обезпечи спомагателни финанси за клубната каса.

Краят на тъгите за Билал Бари настъпи с мача против Локомотив (София) на 16 октомври. Мароканецът най-накрая се отпуши и оказа помощ за успеха над " железничарите " с 2:1. Дузпа в столичното дерби избави Николай Михайлов. Оттам насетне за Бари стана концепция по-лесно, като стрелецът се разписа и при триумфа против Пирин (3:0). Последва и негов хеттрик в осминафинала за Купата против Септември (Симитли), извоюван с разгромното 7:0.
 Снимка 550468
Източник:

Разочарованието за " сините " пристигна на 30 ноември, когато те инкасираха проваляне 0:1 при визитата си на Черно море.

НОЕМВРИ - Левскарските срещи и ранните прехвърляния

През единадесетия месец от година новото управление на Левски се зае да промотира своите хрумвания измежду почитателите. " Сините " стартираха т,нар. " левскарски срещи ", на които всеки от симпатизантите на клуба може да го поддържа, купувайки си членска карта или продукт на тима, а също по този начин да поговори с някой всред Наско Сираков, Станимир Стоилов или Иво Ивков.
 Снимка 555203
Източник:

На първата сходна " среща " в София, бе даден глас и на концепцията " Левски на левскарите ", която е обвързвана с това Сдружение на последователите да придобие контролния пакет акции на българския гранд.

Ноември месец постави и основите на зимната селекция. " Сините " демонстрираха професионализъм, подписвайки предварителни контракти за по 2,5 години с бранителите Ноа Сонко Сундберг и Цунами.
 Снимка 554702
Източник:

Бившият нападател на Левски - Гара Дембле пък още веднъж скандализира с особата си, откакто в изявление за френска медия, упрекна " сините ", че наложително е бивал инжектиран с допинг. Твърдение, което тогавашният президент на тима Тодор Батков отхвърли изрично.

В средата на ноември, не и без помощта на новия член на УС - Даниел Боримиров, клубът съумя да се раздели със Симеон Славчев. Халфът понижи съществено финансовите си искания и в последна сметка направи сериозен жест към " сините " макар разочарованието от изненадващото му премахване при встъпването в служба на Станимир Стоилов.

Междувременно Левски стартира акция и по подновяването на договорите на част от своите перспективни играчи - Пламен Андреев, Патрик-Габриел Галчев, Асен Митков и Билал Бари.

Сагата с стремежи бразилец Велтон пък се трансформира в предпочитана вест за медиите. Нападателят искаше да подпише със " сините ", само че пък по този начин и не можеше да разтрогне със воя отбор Ботафого ПБ. Името на Божидар Краев за следващ път се свърза с негово завръщане на " Герена ".

От управлението на клуба ядосаха безконечния зложелател със известие на своя уебсайт, в което показаха отвращение от това, че тематиката за базите и стадиона на ЦСКА са тематика №1 в диалозите за сформиране на кабинет. Иван Ченчев и Радослав Василев бяха избрани като лобисти на частни ползи.
 Снимка 554561
Източник:

Ноември бе белязан от значима победа като посетител над Славия с 1:0, като в воин се трансформира Билал Бари. Последваха и два незадоволителни мача против Ботев (Враца) и Арда, приключили при нулеви ремита.

ДЕКЕМВРИ - Сухата мрежа и недоволният Хубси

Последният откъс от тежката " синя " година продължи неповторимата серия от " сухи мрежи " на Николай Михайлов и компания. Тя бе с времетраене над 550 минути, с цел да бъде прекратена от изравнителното попадение на Алиун Фал в мача сред Берое и Левски в Стара Загора (1:1). Преди това селекцията на Стоилов бе постигнала значими триумфи над Царско село (1:0) и Ботев Пд (2:0). С тези резултати вековниците си подсигуряваха зимуване на шестото място в efbet Лига.
 Снимка 557060
Източник:

Кампания или не, в медиите все по-упорито започнаха да се тиражират информации, че наставникът на Левски е неудовлетворен от братя Цоневи и те няма да получат оферти за нови контракти.

От НКП пък се захвана с Петър Хубчев, молейки го посредством декларация да не се трансформира в индивида, поради който Левски може да банкрутира.

Левскарската общност бе съществено обезпокоена от изявлението, което мениджърът на Насиру Мохамед даде пред ТОПСПОРТ . Юсиф Чибса разкри, че " сините " са наказани пред ФИФА и не се водят никакви договаряния сред двете страни. Африканецът разясни, че са създали многочислени опити да се свържат с родния гранд, само че всичките са били несполучливи.
 Снимка 556563
Защитаващият правата на Петър Хубчев юрист Георги Градев пък се ядоса на вест в медиите, че Левски е стартирал развой по разплащане с неговия клиент. Юристът отхвърли изрично сходно изказване.

На " Герена " към този момент са в отмора, като се събират за функционални проби на 3 януари. До тогава в клуба най-малко ще има видимо успокоение и оптимизъм. Позитивни фактори, които си е цяло знамение, че въобще намират място в клуба след тази повече от трагична година в историята на столичния гранд.
 Снимка 547035
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР