Летовниците по плажовете на Северна Каролина били принудени да споделят

...
Летовниците по плажовете на Северна Каролина били принудени да споделят
Коментари Харесай

Загадъчни сини „копчета“ наводниха плажовете на САЩ

Летовниците по плажовете на Северна Каролина били принудени да споделят пясъчната линия със загадъчни сини сходни на медузи същества.

Порпитите, или известни още като „ сини копчета “, били изхвърлени на брега от вълните. Макар че този тип не е необичаен в местността, те нормално не се виждат постоянно.

© Victor De la Rocha | Flickr

„ Не се виждат постоянно, тъй като нормално плуват в открития океан. Няколко пъти в годината виждаме по какъв начин порпитите идват към брега с бурите или мощните ветрове “, споделя Брайън Дорн от океанариума на остров Роанок.

Порпитите са океански пелагичен тип хидроиди, които не се отнасят към медузите. Малките „ сини копчета “ (с диаметър на тялото 2,5 см) са безобидни. Макар че сходните им на пипалца хидроиди жилят, то е толкоз леко, че хората даже не го виждат.

© mariko | Flickr

„ Сините копчета “ нормално населяват топлите води на Гълфстрийм, само че се озовават по плажовете от ветровете на крайбрежните стихии. Въпреки че на крайбрежията на Северна Каролина не са отбелязвани мощни стихии, крайбрежните системи с ниско налягане са образували талази, които са отнесли порпитите на брега.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР