Летният сезон отдавна започна, а държавата все още не е

Летният сезон отдавна започна, а държавата все още не е ...

БХРА: Подкрепата за летния сезон фатално закъснява

Летният сезон отдавна започна, а държавата все още не е предприела дори елементарни мерки, с които да гарантира провеждането му.

Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Бранимир Миланов, който взе участие от името на организацията в Националния съвет по туризъм, който се проведе в Сливен.

Хотелиери и туроператори: Да се въведе ваксинационен сертификат Хотелиери и туроператори: Да се въведе ваксинационен сертификат
Надеждите на туристическия бранш са насочени към служебния министър на туризма Стела Балтова, съобщи БНР. Хотелиери и ресторантьори отп...

"Нито един от големите международни туроператори няма да доведе туристи у нас преди да се посочат ковид хотели, в които да бъдат карантинирани евентуално туристи с лека форма на Ковид-19 и техните придружители. Това е задължително изискване както на туроператорите, така и на здравните институции на тези държави, за да гарантират сигурността на своите граждани зад граница", посочи Миланов. Според него е грешка дори да се обмисля местата за настаняване, в които се изолират хора да са такива с обособени помещения, а в останалата част на сградите да бъдат настанявани туристи.

"Това не е само недопустимо от медицинска гледна точка, но и ще доведе до зачеркване за чуждите пазари на цели курорти и дори на България като дестинация", предупреди зам.-председателят на БХРА.

"От поставените теми на Националния съвет по туризъм оставам с усещането, че днес е 5 януари, летният сезон все още е далече и ние обсъждаме как да протече той най-успешно. Но вече е краят на юни и не бива да се залъгваме – , посочи Миланов.

Според него е задължително мярката 60/40 да има и нов дизайн, посочи Миланов. Трябва да се вземе предвид спецификата на туристическия бизнес. 

Протест на представители на туристическия сектор, браншът е разделен Протест на представители на туристическия сектор, браншът е разделен
Представители на туристическия бранш излизат на протест пред Министерския съвет, предава БНР. Те настояват за различни видове държавна ...

През 2019 г. голяма част от приходите на хотелите (30 – 40% от общите приходи) са получени под формата на ранни записвания и аванси. Плащанията по тях са получени от хотелиерите в периода от януари до май (съгласно индивидуалните договори), обясни Миланов. Реално през месеците юни и юли на 2019 г., с който се сравнява спада, за да се получи помощта, сезонните хотели не са генерирали приходи, въпреки че са имали туристи. Защото доплащанията на резервациите по ранни записвания, както и плащанията по резервациите направени на по-късен етап, се извършваха от големите туроператори най-рано 60 дни след датата на напускане на гостите, тоест за месеците юни и юли – през септември и октомври, обясни зам.-председателят на БХРА.

През настоящия сезон 2021 Основните плащания към хотелите, доколкото ги има, през настоящия сезон ще бъдат през месеците юни, юли и август, докато през 2019 г. са били разпределени през цялата календарна година.

Затова от БХРА предлагат да се промени критерия за оценка за допустимост на кандидатите по Мярка 60/40, като се приеме съпоставяне на първите 6 месеца на 2021 година (от януари до юни), спрямо аналогичния период за 2019 година, при минимум 20 % спад в бизнеса.

Като краен вариант от БХРА предлагат и втора опция – при отпускане на средствата по мярката да се съпоставят тримесечието от април до юни на 2021 година спрямо същия период на 2019 година, при минимум 20 % спад в бизнеса.

Източник: actualno.com