Летният сезон е пред провал поради липса на работници и

...
Летният сезон е пред провал поради липса на работници и
Коментари Харесай

Българската асоциация на заведенията алармира: Летният сезон е пред провал, липсват работници

Летният сезон е пред неуспех заради липса на служащи и закъснение на процедурите по достъп на лица от трети страни. Това съобщи Павлин Петров - съпредседател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) пред Novini.bg.

 

Работници се чакат най-вече от Киргистан, Индия, Непал и Бангладеш. Петров се оплака, че всяка година процедурата става все по-сложна, а административният уред - все по-тромав. За савнение Унгария обработва близо два пъти повече документи за година.


Причината за забавянето е ново условие на Агенцията по заетостта, съгласно което всички документи на жители от страни от Хагската спогодба би трябвало да имат апостил - уверение с щемпел за узаконяване. Това изобретение е повода към този момент обработени документи да се върнат за преразглеждане.


Според съпредседателя на БАЗ при такива промени процедурата би трябвало да бъде обяснена на бранша в къси периоди. Друг проблем, който вижда, е неналичието на връзка сред ведомствата, които дават отговор за служащите от трети страни - Агенцията по заетостта, дирекция „ Миграция “и Външно министерство. Процесът би се улеснил, в случай че се сътвори електронна система за подаване на документи.

 

Един проблематичен проблем, който поражда след приемането ни в Шенген, е за условието за пръстов отпечатък на влизащия в страната. За тази цел е належащо да се отиде във визов център на Българи в съответната страна. В Киргистан подобен няма - най-близкият е на 1500 км, което доста забавя и оскъпява процеса, споделя още Петров.

 

Според него бъдещият министър на туризма би трябвало да има ясно построена тактика освен за служащите от трети страни, които засягат главно летния сезон, само че и цялостна стратегия по бранша. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР