Летният сезон бе сезон на българите и очакваме те да

...
Летният сезон бе сезон на българите и очакваме те да
Коментари Харесай

Николова: Летният сезон бе сезон на българите, очакваме ги и през зимния

 Летният сезон бе сезон на българите и чакаме те да посетят интензивно и нашите зимни и СПА курорти. Тази година всички страни насочиха напъните си към разпространение на вътрешния туризъм и след поддръжката на българите за летния сезон чакаме същото и за зимния, уточни зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева на годишната конференция на " Travel Academy “.

Според нея ще разчитаме и на прилежащите балкански пазари за зимния сезон.

Годината минава под знака на международната пандемия, породена от COVID–19, а туризмът е измежду най-пострадалите браншове. През първото полугодие интернационалните пътувания са намалели с 65% съгласно Световната организация по туризъм. Кризата ни изправи пред редица провокации както за запазване на здравето, по този начин и за стабилизиране на стопанските системи, се показва в послание на вицепремиера и министър на туризма, поднесено от Георгиева.

Форумът е под мотото " Новото обикновено “ и включва полемики за последствията от пандемията в туризма.

В приветствието си вицепремиерът Николова акцентира, че в актуалната обстановка е изключително значимо да обърнем нов взор към бъдещето на бранша, да потърсим новаторски способи за привличане на туристи, да откроим перспективни артикули и услуги. Летният сезон означи 70 на 100 спад в международната промишленост и към 90% намаляване в резервациите. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85 %.

България също означи съществени спадове, акцентират от Министерството на туризма. Повече от 2 месеца бяха спрени проведените туристически пътувания, а морските ни летища регистрират двуцифрени понижения в броя на полетите. Чуждестранните туристи от началото на годината са едвам 1,1 млн., само че в това време рецесията насърчи вътрешния туризъм - българите, пътували в страната ни, са над 2,5 млн. Над 900 хиляди са били нашите сънародници в местата за настаняване в морските общини от началото на летния сезон до 22 септември.

В обръщението на вицепремиера се напомнят и навременните ограничения, подхванати от държавното управление в поддръжка на бизнеса и потребителите. Мярката 60/40 работи добре и беше удължена от кабинета до края на годината. За хотелиери и ресторантьори тя се трансформира в 80/20 и резервира над 22 000 работни места в сектора. Очаква се с този инструмент да се запазят още 11 000 позиции и общият им брой да надвиши 30 000.

Към решението за разпределяне на държавна помощ от 35 евро за седалка за туроператори, ползващи чартъри за туристи, също има интерес и за държавната помощ към този момент са подадени 17 заявки. Подписан е и договорът за даване на 10 млн. лева по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 " за туроператори и турагенти.

България е една от първите страни, получила печата Safe Travels stamp като сигурна дестинация, заключава в посланието си вицепремиерът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР