Летните вируси отшумяват за 2-3 дни, но след това пациентът

...
Летните вируси отшумяват за 2-3 дни, но след това пациентът
Коментари Харесай

Лекар: Подбирайте храната си през лятото, особено морските продукти! Симптомите започват остро - температура, болки в корема и повръщане

Летните вируси отшумяват за 2-3 дни, само че по-късно пациентът би трябвало да възвърне водно-електролитния си баланс. Това съобщи пред bTV експертът по инфекциозни заболявания доктор Трифон Вълков.

Вирусите не се разделят на летни и зимни, само че има такива, които са по-разпространи от други в избрани сезони. Такива са да вземем за пример вирусите, които в множеството случаи протичат с гастроентерит и хранителни интоксикации ", изясни той.

Специалистът по инфекциозни заболявания уточни, че през лятото най-често се изолират вируси от групата на ентеровирусите, на норовирусите и на саповирусите (причинители на диария и хранителни инфекции – б.р.). Той добави, че всички те се предават главно по фекално-орален път.

" Това, което е особено за протичането на инфекцията, породена от тази група вирусни инфекции, е острото начало – висока температура, болежка в корема, гадене, повръщане и диария. Интензитетът на тези недоволства се задържа към 2-3 дни. Инфекцията изчезва тъкмо толкоз бързо, колкото и се появява ", разясни доктор Трифон Вълков.

Според него в 90% от инфекциите се самоограничават, т.е. минават от единствено себе си. Той обаче посъветва хората да се съветват с доктор, в случай че имат такава опция. И добави, че в аптеките има доста лекарства на свободна продажба, които усъвършенстват водно-електролитния баланс в организма.

" Пиенето на доста вода при една такава зараза не подсигурява, че нужните соли за организма ще бъдат възобновени. Затова е добре да се одобряват препарати, които биха обезпечили тези потребности на организма ", сподели още експертът по инфекциозни болести.

Д-р Трифон Вълков акцентира, че след изгубването на главните признаци, болестта не е минало изцяло. Той изясни също по този начин, че признаците – като повръщане и диария, са опит на тялото да се освободи от вируса. След като това се случи обаче – след 2-3 дни, човек би трябвало да акцентира на възобновяване на електролитния баланс в тялото си.

" При децата тези инфекции протичат по-тежко, тъй като техният организъм е построен от 70% течности. При тях е задоволително да има 2-3 воднисти изхождания, с цел да се дехидратират. В множеството случаи ние съветваме родителите да не чакат няколко дни. При съществуването на висока температура и диария, те незабавно би трябвало да заведат дете си на доктор ", сподели още експертът.

Той сподели още, че заразяването с тези така наречен летни вируси става посредством потреблението на инфектирана храна и вода. Ето за какво хората би трябвало доста деликатно за сортират храната си – изключително в случай че употребяват морски артикули.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР