Летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 г. е

...
Летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 г. е
Коментари Харесай

Любомир Ганев иска женският национален отбор по волейбол на Олимпийските игри в Лос Анджелис

Летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 година е дълготрайната сложена цел пред Лоренцо Мичели, селекционер на женския народен тим на България.

Международната федерация по волейбол (FIVB) разгласява обстоен материал за отбора и изявление с президента на Българска федерация волейбол (БФВ) Любомир Ганев.

Повод за обявата е, че България е част от програмата на FIVB - Volleyball Empowerment. Революционният план е ориентиран към поддръжка на треньори на стойност 72 000 швейцарски франка.

Последното, а и само присъединяване, на България на Олимпийски игри, е в Москва през 1980 година Любопитното е, че нито една от актуалните националки не е била родена тогава.

Сайтът на FIVB прави забавен паралел, акцентирайки, че мъжкият отбор на България има 8 участия на Олимпийски игри. Ганев е оптимист, че дългото очакване на женския тим за завръщане на Игрите може скоро да завърши.

" Той вдъхна дисциплинираност в тима и също по този начин вкара съвременни технологии и способи на образование. Искаме и тази година да запазим статута си във VNL, с цел да могат девойките да продължат да се развиват на високо равнище ", сподели Ганев.

Мичели за втора поредна година води тима във Волейболната лига на нациите (VNL). Този път обаче със съществено подмладен състав.

" Имаме много млад тим, откакто съвсем всичките ни опитни състезателки се отдръпнаха. Започнахме да се възвръщаме предходната година и се радваме, че успяхме да останем във VNL. Опитът на Мичели е доста значим за нас на този стадий, тъй като той ни оказва помощ да изградим тим за бъдещето ", добави президента на БФВ.

Женският народен тим на България приключи на 13-то място във VNL 2023 с две победи в мачовете против Хърватия (3-0) и Корея (3-1), с една позиция напред по отношение на изданието през 2022 година, където приключи 14-и. Отборът ще остане в шампионата и през 2024 година

България ще взе участие и в олимпийските квалификации за Париж 2024. Тимът е в Група Б дружно с домакините Япония, Аржентина, Белгия, Бразилия, Перу, Пуерто Рико и Турция. Двубоите ще се проведат в Токио, Япония от 16 до 24 септември, като първите два тима ще вземат квота.

" Това е сложна група, само че ние сме решени да отидем там, да се насладим на преживяването и да дадем най-хубавото от себе си. Искаме да приключим измежду първите осем тима в ЕвроВолей, с цел да можем да подходим към олимпийските квалификации в Париж с убеденост ", добави Ганев.

Преди това ще участваме и на Европейското състезание от 15 август до 3 септември.

" Имаме пет години, с цел да подготвим този млад тим за надпревари от високо равнище като ЕвроВолей, Световно състезание и VNL, след което те ще бъдат подготвени да се класират за ОИ в Лос Анджелис 2028. Това е нашата дълготрайна цел ", акцентира Ганев.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР