Летните месеци, които предстоят, са времето, когато са най-честите отравяния

...
Летните месеци, които предстоят, са времето, когато са най-честите отравяния
Коментари Харесай

Експерт от Варна: Смесват маркови питиета с алкохол-менте по заведенията

Летните месеци, които предстоят, са времето, когато са най-честите отравяния с алкохол и опиати, защото всеобщо младежите потеглят по заведения, където обаче постоянно в марковите напитки се прибавя на ниска цена подправен алкохол. Това показа за Varna24.bg началникът на Клиниката по токсикология във Варна доцент Снежана Златева.

" Под подправен алкохол би трябвало да се схваща подобен, в който има освен етилов, а и метилов алкохол. Метиловия алкохол е на ниска цена и по тази причина постоянно с него се разреждат водка и уиски в заведенията. В марковите напитки и положителната домашна ракия няма метанол, който е рисков.

За страдание клиентът в обещано заведение не може да разбере, че му се сервира рискова композиция и питието му е гарнирано с рисков смес. На усет, цвят и аромат сервирания алкохол не дава индикация за съществуването на нещо рисково в него.

Няколко часа след потреблението на алкохол-менте обаче се стига до гадене, повръщане и коремни болки. Ако количеството на алкохола-менте, което е погълнато, е повече, то в най-хубавия случай се стига до ослепяване, а в множеството случаи и до съдбовен излаз “, изясни доцент Златева.

Тя е безапелационна, че алкохолът по своята същина е отрова за клетките и неговата приложимост може да бъде пагубна за един млад организъм.

Като образец тя даде случай с 20-годишен юноша, настанен преди дни в клиниката с алкохолно отравяне. След взетите проби станало ясно, че момчето не е консумирало алкохол-менте или опиати, а просто организмът му не е понесъл използването на изцяло естествен алкохол и се е стигнало да кардиологични проблеми.

Затова доцент Злавета предизвести младежите да внимават с използването на алкохол, който съгласно нея е също наркотично съединяване и да се въздържат от използването му.

Какво още показа тя-вижте във видеото!    

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР