Летните инфекции и заразите, разпространявани чрез ухапване от кърлежи и

...
Летните инфекции и заразите, разпространявани чрез ухапване от кърлежи и
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев каза как да пазим децата от летни инфекции и зарази

Летните инфекции и болестите, популяризирани посредством захапване от кърлежи и комари, бяха тематика на следващата среща на епидемиолога проф. Тодор Кантарджиев с шефовете на общинските независими детски ясли и градини. Това оповестиха от Столична община .

Срещата беше водена от зам.-кмета по направление финанси и опазване на здравето Дончо Барбалов.

​​​​​​​

Здравният съветник на Столична община подсети, че през топлите месеци на годината храни от скотски генезис не трябва да се държат отвън хладилника повече от 3 – 4 часа, с цел да се избегне заплахата от салмонелоза и други чревни инфекции.

​​​​​​​Острите инфекциозни болести, породени от салмонела или стафилококи, нормално се изявяват посредством висока температура и стомашно разстройство.

​​​​​​​Професорът даде насоки за лекуването при сходни положения и ограниченията, които би трябвало да се вземат в детските заведения в такива случаи.

Срещу " инфекциите на мръсните ръце " най-хубавата мярка е постоянното измиване със сапун, както и използването на мокри кърпи, напоени с хлорхексидин (а не със спирт).

" Предпазването от захапване от кърлежи става най-лесно, като не се позволява децата да газят тревните площи, – сподели още проф. Кантарджиев. – За да е дейно пръскането на зелените площи с препарати против кърлежи, е належащо най-малко 5 дни след пръскането времето да е изсъхнало и да не вали. За страдание, последните 2 месеца са доста дъждовни и тази мярка не може да проработи, макар напъните на общината " – добави епидемиологът.

След всяко излизане в парка или градинката децата би трябвало да бъдат преглеждани деликатно за кърлежи. Професорът посъветва и какви антибиотици е добре да се вземат бързо и еднократно, с цел да се избегне възможното заболяване от лаймска болест.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР