Летните горещини са зад гърба ни. Колкото и да стане

...
Летните горещини са зад гърба ни. Колкото и да стане
Коментари Харесай

По-топло време в началото на септември, възможността за валежи остава

Летните горещини са зад тила ни. Колкото и да стане горещо през септември, то няма нищо общо с жегитеот юли и август. Лятото преваля, навлизаме в есента. Макар до 22 септември да сме в астрономическото лято, то действително завършва в края на август и от септември към този момент сме в есенния сезон.

Черноморието продължава да е под въздействието на център на ниско налягане ситуиран в западните елементи на Черно море. Това води до по-лошо време, условия за гръмотевични стихии, проливни превалявания, даже по-необичайните метеорологични феномени като водни смерчове. Такъв бе засечен в морето източно от Крапец на 29 август, допустимо е в идващите 24 часа да има и още.

Заради този черноморски циклон, освен Източна България, само че и в останалата част от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и през днешния ден, само че и в събота, се чакат превалявания от дъжд, тук-там съпроводени от гърмотевици. Това са положителни вести, стига преваляванията да не са проливни, защото това са извънредно нужни превалявания след горещите периодипрез изманалото лято. А те бяха много. През юни - 9 поредни дни с температури над 31 градуса в региона на София. През юли - 17 поредни дни, а през август - 12. Необичайно, горещо лято.

Следващата седмица ще е по-стабилна от позиция на преваляванията, ще вали, само че на по-малко места и то основно в планинските региони, евентуално на Южна България, а релативно температурите ще се покачат и в низините на страната ще са до 32 - 34 градуса, в обособените дни. В региона на София до към 30 градуса, а по-често под тези стойности.

В края на идната седмица, към 5 - 7 сепетмеври, част от синоптичните модели предвиждат нов Черноморски циклон, който е допустимо още веднъж да утежни времето по Черноморието. Това е предварителна прогноза.

Като казахме циклони, тук е мястото да споменем, че в седмицата след 9 септември е допустимо от запад към страната да се придвижи средиземноморски циклон и това ще е обвързвано с новивалежи. Това е единствено наклонност, ще би трябвало да прецизираме през идната седмица, дали това ще се осъществя.

Динамиката на атмосферата се ускорява релативно с навлизането на Северното полукълбо в есента. Ето за какво и времето ще бъде по-динамично и горещите изрезки от деня ще бъдат по-малко и по-бързо ще отшумяват.

Все отново прогнозите за септември са, че месецътще бъде с температури над нормалните, само че това ще установим сигурно в края на интервала.

Метеоролозите са озадачени от относителната липса на урагани в Атлантика. Независимо, че американците прогнозиратсезон на ураганите надалеч по-активен от нормалното, което бе подето от апологетите на климатичната злополука като симптом за основни промени в климата, то досега имаме единствено 5 наименовани стихии, което е извънредно извънредно. Разбира се, има време до края на септември, през октомври и ноември да забележим урагани, само че в действителност не е ясно какво тъкмо ще се случи.

Повърхностните води на международния океан започнаха да намаляват температурата сиот високите стойности, които бяха реализирани през последните месеци, евентуално и поради Ел Ниньо, който повишаваотносително световните температури, това също демонстрира, че климатичната система се саморегулира с процеси, които ние към момента не познаваме задоволително.

Над Европа ще е релативно топло в идващите дни, изключително в източните елементи на континента. По значително захлаждане се чака след 9 сепетмври, когато над западните елементи ще нахлу по-хладен океански въздух и това ще намали температурите даже под 20 градуса.

Глобалната приземна температура, която следимсе намали още малко и сега е 14,36 градуса, с 0,36 градуса по-висока от признатата за норма температура от 14 градуса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР