Летището във Варна е обявило, че ще обслужва рекорден брой

...
Летището във Варна е обявило, че ще обслужва рекорден брой
Коментари Харесай

Защо тихомълком се удължи концесията на летищата в Бургас и Варна

Летището във Варна е оповестило, че ще обслужва рекорден брой направления през идната година, до момента в който летището в Бургас щяло да затвори през зимата, а следващата година да обслужи единствено един полет до Лондон, установи Найденов

 

На какво съображение е удължена концесията на летищата в Бургас и във Варна със период от 5 години? Този въпрос бе подложен от депутата Димитър Найденов от „ Демократична България “ в границите на парламентарния надзор на служебния министър на превоза и известията Христо Алексиев.

Найденов бе засегнат, че сред двете летища нямало конкуренция, тъй като концесионерът бил един и същи - " Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт ". С това той си обяснявал обстоятелството, че летището във Варна е оповестило, че ще обслужва рекорден брой направления през идната година, до момента в който летището в Бургас щяло да затвори през зимата, а следващата година да обслужи единствено един полет до Лондон. 

Найденов означи, че в случай че са се управлявали от разнообразни концесионери, летището в Бургас е щяло да има опция да предложи по-изгодни условия на самолетните компании и да бъде по-агресивно. Според депутата от Демократична България било неточност двете морски летища да са дадат на един оператор. Но той има рецензии и против настоящия длъжностен кабинет, че задълбочава казуса.

Министърът на превоза Христо Алексиев от своя страна напомни, че концесията за двете летища е подписана още преди " Борисов " - през 2006 година. Той означи, че му е мъчно да разяснява дали решението е вярно или не, като призна, че може би е било по-коректно двете летища да бъдат разграничени. В същото време, аргументирайки дейностите на своето държавно управление, изясни, че неговата съществена цел е била да върнат икономическия баланс на самата концесия.

Алексиев изясни, че общият размер на вложенията в двете летища е в размер на 403 милиона евро. Към сегашния миг концесионерът е платил концесионни хонорари в размер на повече от 334 млн. евро.

" Това е една от концесиите, които генерират максимален доход за страната и през годините " Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт " е заплащал високи по мярка концесионни хонорари, достигащи до 30 млн. евро годишно ", означи Христо Алексиев.

Той добави и че с решението на Министерския съвет срокът на концесията да се удължи с 5 години, ще бъдат осъществени спомагателни вложения в размер на още 10 милиона евро. С това размерът на вложенията за периода на концесията ще стане 413 млн. евро.

Служебният министър акцентира, че новият контракт е в интерес на страната и тя ще получи в допълнение минимум още 120 млн. евро концесионни хонорари. Като всичко построено от концесионера, ще стане благосъстоятелност на българската страна. Така признатото решение на Министерския съвет е за да се запази концесионният контракт, който носи основни доходи в държавния бюджет и вложения в обществена инфраструктура, изясни Алексиев.

Той акцентира, че договорът с " Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт " е продължен в цялостно сходство със Закона за концесиите, като при сключването му е бил регистриран и резултатът от COVID-пандемията и почналите военни дейности в Украйна. 

Заместник министър-председателят обърна внимание, че последните два фактора въздействат мощно отрицателно на двете черноморски летища, тъй като техният трафик се генерира основно от туризъм и то най-много от Русия.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР