Летището в Горна Оряховица ще бъде модернизирано и ще разполага

...
Летището в Горна Оряховица ще бъде модернизирано и ще разполага
Коментари Харесай

Летището в Горна Оряховица ще стане третото с най-дълга писта у нас след инвестиция за над 13 милиона лева

Летището в Горна Оряховица ще бъде осъвременено и ще разполага с удължена писта от 2024 година. Това ще се случи, с помощта на вложения в разлер на 13, 3 милиона лв., оповестяват районните медии, цитирайки министърът на превоза Георги Гвоздейков.

До сегашния миг концесионерът към този момент е вложил 5 960 000 лв. в горнооряховското Летище.

Концесионерът " Гражданско летище Горна Оряховица 2016 " АД планува през 2024 година посочените 13,3 милиона лв. да бъдат разходвани в 4 посоки:
За създаване на периметров път на Летището За създаване на нова аеронавигационна светлинна система За пазаруване, доставка, инсталиране и образование на системи и уреди за авиационна сигурност За удължение на пистата за политане и кацане.  Френска компания от авиоиндустрията обмисля да влага в Горна Оряховица
Френска компания от авиоиндустрията обмисля да влага в Горна Оряховица

Общината работи по нова индустриална зона в града

Когато бъде удължена, Летището в Горна Оряховица ще стане третото в страната с 3-километрова писта за политане и кацане паралелно с тези в София и Бургас

" Видно е, че концесионерът не се е отказал от капиталовото си желание за удължение на пистата, което е планувано за осъществяване през идната година ", съобщи Георги Гвоздейков.

Ремонтът, рехабилитацията и удължаването на пистата са част от Генералния проект за развиването на Летището, процесът по представянето на който завърши сполучливо през 2017 година. За Генералния проект концесионерът изготви екологична оценка и създаде екологична стратегия, като и двете бяха утвърдени от Регионална инспекция за опазване на околната среда във Велико Търново.
 Снимка 236967
Източник:

На идващ стадий, според контракта за концесия, бе направен Специализиран обстоен организационен проект, който влезе в действие на 21 август 2018 година Въз основа на него бе издадена виза за планиране - наложително изискване за възлагане от страна на концесионера на изработването на механически и работни планове по капиталовите посоки.

До края на 2019 година те са направени и съгласувани и " Гражданско летище Горна Оряховица 2016 " АД стартира подготовката за осъществяването им. Докато текат всички тези действия, концесионерът поддържа нужното равнище на експлоатационна валидност на Летището.

Модернизацията на аеропорта - по-дълга писта и изцяло обновяване

Догодина летището в Горна Оряховица би трябвало да се снабди, с изключение на с по-дълга писта, с периметровата ограда и видеонаблюдението. Те са в развой на създаване и ще бъдат подготвени още до края на 2023 година.

Към днешна дата към този момент е построен хангар за техническо обслужване и предпазване на въздухоплавателни средства, който е частна благосъстоятелност. Концесионерът е предложил да придобие собствеността върху хангара и да го трансферира на страната според концесионния контракт.

" Гражданско летище Горна Оряховица 2016 " АД е показало годишна капиталова стратегия за 2023 година в размер на 6 960 000 лева без Данък добавена стойност, които да бъдат разходвани за периметровата ограда и за хангара ", показва концесионерът.

Районът към Горна Оряховица е доста подобаващ за привличането на задгранични вложения, защото разполага с добра техническа инфраструктура и се намира наоколо до летище и гара. Предстои да разберем дали модернизацията на летището ще притегли нови вложения в града.
 Покритият паркинг на Терминал 2 на Летище София ще бъде реновиран за 24,5 милиона лв.
Покритият паркинг на Терминал 2 на Летище София ще бъде реновиран за 24,5 милиона лв.

Ремонтът ще стартира през 2024 година и ще приключи за година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР