Летището на испанския остров Ла Палма бе отворено днес -

...
Летището на испанския остров Ла Палма бе отворено днес -
Коментари Харесай

Летището на испанския остров Ла Палма отново е отворено; полетите обаче не са възобновени

Летището на испанския остров Ла Палма бе отворено през днешния ден - 24 часа откакто бе затворено поради изригването на вулкана Кумбре Виеха. Полетите обаче към момента не са обновени, като самолетните компании изчакват изискванията да се подобрят, съобщи Франс прес.

Операторът на летището на Ла Палма, един от Канарските острови, заяви през днешния ден, че то към този момент е отворено, откакто падналата пепел е била изчистена през нощта.

Авиокомпании обаче споделиха, че няма да възобновят полетите, до момента в който изискванията не станат изцяло безвредни.
Затварянето на летището на Ла Палма, остров с население от 85 хиляди души, през вчерашния ден сутринта докара до дълги опашки за фериботите, тръгващи от локалното пристанище.
Около 6200 локални поданици бяха евакуирани от вкъщи си през последната седмица. Днес близо 160 от тях получиха позволение да се приберат у дома.

Това е първото изригване на вулкана на острова от 1971 година По последни данни са унищожени 461 здания. Лавата е покрила 212 хектара, най-вече с бананови плантации - главната икономическа активност на Ла Палма. 1314 хектара са наранени от падналата пепел.

При предходните две изригвания на вулкана - през 1949 и 1971 година, - са починали общо трима души. Двама от тях са се натровили с газ, отбелязва Франс прес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР