Летището край Русе трябва да бъде пуснато в експлоатация до

...
Летището край Русе трябва да бъде пуснато в експлоатация до
Коментари Харесай

Летището край Русе трябва да заработи до края на годината

" Летището край Русе би трябвало да бъде пуснато в употреба до края на годината. Министерството на превоза и известията и общината работят взаимно за реализиране на тази концепция ", разяснява в Русе заместник-министърът на превоза и известията Владимир Върбанов.

По думите му има няколко механически задания, които би трябвало да се изпълнят - да се обследва пистата, да се назначат чиновници, които да дават отговор на всички условия за обслужване на летището, да има наземен оператор и летищен оператор.

Кметът на Русе Пенчо Милков уточни, че е осъществено проучване на летището .  " Изчакваме отчета за така наречен резистентност на пистата, което е належащо изискване, с цел да бъдат възобновени полетите. Министерството на превоза е извънредно интензивно. Има декларирани ползи и от други компании за полети ", сподели Милков. 

Той разяснява, че когато се възвръща летище, не може да си слагаме нереалистични периоди. По думите му би трябвало да се извърши проучване, да има ограничения за сигурност, като затова е належащо да се преминат избрани процедури.

Милков изясни, че тези 2,6 млн. лв., които страната е отпуснала, са задоволителни за възобновяване на летището. Той посочи, че в постановлението на Министерския съвет е записано изискване, че тази сума може да се употребява, " когато бъде верифицирана от община Русе, че не съставлява нерегламентирана държавна помощ ". 

" В диалози с Министерството на финансите сме, тъй като сходно нещо не е правено от община - да поддържа връзка с Европейската комисия и да верифицира, че нещо, което страната ни е решила да направи в Русе, не е държавна помощ.

Такова изискване са ни поставили, като ние работим по този въпрос. Затова и заместник-министърът Владимир Върбанов сподели, че дали с тези 2,6 млн. лв., или с други средства летателната валидност за огромни самолети ще бъде възобновена ", изясни кметът. 

Милков осведоми още, че все още летището е годно за леката авиация - за самолети с тегло съвсем шест тона.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР