Летищен комплекс Долна Митрополия, град Плевен, ще отвори врати за

...
Летищен комплекс Долна Митрополия, град Плевен, ще отвори врати за
Коментари Харесай

Оспорвани мотоциклетни състезания предстоят този уикенд на писта Долна Митрополия

Летищен комплекс " Долна Митрополия ", град Плевен, ще отвори порти за първото от общо трите надпревари, на които ще бъде хазаин през сезон 2018. Състезанието, което ще включва стартове за Европейските шампионати по СуперМото и Писта по традиция ще бъде в памет на огромния другар на мотоциклетния спорт господин Димитър Калчев. Благодарение на неговият безвъзмезден ангажимент към мотоциклетизма, пистата в Долна Митрополия към този момент 10 години остава без аналог в света и е прелъстителен център за фенове на високите скорости.
Писта

Петият кръг на BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта ще бъде първото домакинство на България от началото на сезон 2018. Самият шампионат започва в " Серес " през април, а по-късно пистовите състезатели премериха сили в Мотопарк Румъния. Близо 80 състезатели от България, Румъния, Гърция, Сърбия, Македония и Турция ще се наредят на стартовата решетка в другите класове, като обособените надпревари в другите кубатури се обрисува да бъдат извънредно забавни и напрегнати.

В клас SP125, македонецът Християн Бузалковски (Aprilia, 95 т.) има три победи и едно второ място от началото на годината, само че плевенчанката Жулиета Ленкова (Aprilia, 81 т.) има много победи на " родното трасе " и задачата на Християн няма да бъде по никакъв начин лесна. Ленкова обаче ще бъде подкрепена от сериозната плевенска " бригада ", отпред на която ще забележим братята Христови – Пламен Христов (Aprilia, 53 т.) и Димитър Христов (Aprilia), Стелиян Тодоров (Aprilia, 29 т.) и Боян Петров (Aprilia, 24 т.).

В клас Formula600 прекалено много водачи са се насочили към подиума, който към този момент има единствено три призови места. Лидер в класирането на шампионата е Влад Неага (Румъния, Kawasaki, 60 т.), който означи едва показване в Серес, само че на румънските кръгове нямаше конкуренция и означи две победи, които в последна сметка го сложиха от горната страна на таблицата с краткотрайното класиране. След него, с цялостни четири старта и едно подиумно място се подрежда Валентин Тодоров (Honda, 57 т.), който е първата от четирите Хонди в топ пет на шампионата досега. И третото място в класирането е българско, то е за Янислав Димитров (52 т.), а четвърти е водача от Турция – Керем Учар, който от началото на сезона има една победа и едно второ място, плюс две незавършени надпревари. Пети в подреждането, откакто пропусна Румъния, ще забележим Красимир Михайлов (45 т.), който и в двата старта на Серес се качи на подиума. Михайлов е изключително бърз в Плевен, само че Асен Лилов (Honda, 27 т.), който също пропусна северната ни съседка, не е човек, който няма да се бори до карирания байрак за място на стълбичката. Същото е и ситуацията с Павел Драганов (Yamaha, 26 т.), както и първенеца за 2017-а – Тодор Меченски, който се завръща особено за това съревнование на пистата.

Ще успее ли Александър Георгиев (Honda, 81 т.) да резервира своята минимална преднина пред Йонел Паскота (Yamaha, 79 т.) е въпрос от клас SuperSport, на който ще намерим отговор в Плевен тази седмица. От началото на сезона Александър има една победа, две втори места и едно трето място. Както се очакваше, в Румъния Паскота означи две победи от два старта, само че второто съревнование на пистата Мотопарк приключи, за огромен брой състезатели в " тревата ", след щедро разлято масло от аварирал преди този момент играч. Третата позиция в шампионата след четири кръга е за Пламен Петров (Yamaha, 53 т.), който има извоювани две втори места от началото на годината, едно четвърто и едно проблематично съревнование в което не записа резултат. В Плевен чакаме да забележим и Милен Георгиев (Yamaha, 8 т.), който след положително начало на сезона и вследствие на рухване трябваше да възвърне мотоциклета си, нещо, което се оказа не толкоз елементарно.

Formula1000 е идващия клас, в който ни следва мощна интернационална борба, отпред на която към този момент е Бойко Божинов (BMW, 95 т.). От началото на сезона, Бойко е заставал три пъти на първото място и веднъж на второто, само че в Плевен постоянно е друго. Голяма е мотивацията на значително водачи да го победят на родна земя и в групата на кандидатите ще включим румънеца Александру Сзекели (BMW, 56 т.), Слободан Ивчески (Honda, 56 т.) от Македония, Фуркан Идгу (Турция, 42 т.), Димитър Калпаков (Yamaha, 12 т.) и не на последно място Велислав Марков, който се завръща особено за плевенското съревнование със съществени умения, които могат да го създадат топ кандидат в юнския старт на Долна Митрополия. Как тъкмо състезателите ще " изиграят " картите си ще забележим тази седмица като желанието на 99% от водачите в този клас е да няма дъжд.

Стигаме и до клас SuperBike, което е най-високото допустимо равнище за изява на пистовите ни състезатели, място, където свръх скоростите, технологиите и качествата на състезателите са на 110% през целият спортен уикенд. Засега най-големите експерти в сектора плануват на първа редица да се наредят две машини Ducati, едно BMW и една Yamaha, само че по какъв начин тъкмо ще бъдат позиционирани надали някой може да каже сигурно. Роберт Мурешан (Ducati, 65 т.) се намира на две точки от Мартин Чой (BMW, 63 т.) и сигурно рухването в третия кръг от шампионата в Румъния не бе част от проектите му. Чой пък направи едно от най-успешните си до момента надпревари в Световния шампионат по ендуранс на Словакия кръг и по-късно си аргументи убийствено пътешестване до Мотопарк в Румъния, с цел да взе участие в Warm Up-а в неделя и по-късно да приключи на четвъртата позиция, нещо нетипично за него, само че което въпреки всичко му донесе извънредно значими точки и сътвори няколко мотоциклетни митове. Ducati с номер 79, ръководено от Ангел Караньотов (40 т.) в Серес сподели забележителна скорост и там видяхме едни от най-уникланите два старта през последните няколко години в клас SuperBike. Битката сред Чой и Караньотов несъмнено бе класическо единоборство и феновете на мотоциклетния спорт не усетиха по какъв начин тъкмо минаха 14-те обиколки на всеки един от стартовете. В Плевен обиколките (ако не вали дъжд) ще бъдат 12, само че това не е от голяма важност. За първа редица остана една Yamaha и тя е за Светлин Иванов (38 т.), който след солидното си рухване в клас SuperSport, изостави 600-кубиковата си пристрастеност и автоматизирано се трансферира в SuperBike, където 1000-та кубика му дават по-сериозно поле за изява на спортните му качества и техническо развиване. Да не забравяме и самоковското издание на хиляда кубиковата Honda на Петър Въжаров (17 т.), пропуснал румънските надпревари, както и Владислав Димитров (10 т.), който в качеството си на плевенски играч също има какво да покаже на родна земя. Определено има доста какво да се види в клас SuperBike тази седмица и нека девойките (и момчетата) на старта да употребяват чадърите си единствено с рекламни цели.

СуперМото

След напрегнатото начало на СуперМото шампионата в Кюстендил преди две седмици, най-хубавата писта за СуперМото в света ще балансира страстите на състезателите тази седмица със своята техничност, атрактивност и уникалност. Състезатели от България, Румъния, Турция, Чехия, Естония, Литва и Русия ще премерят сили в класовете SM Junior, S3 и OPEN.

SM Junior (65сс/85сс)

При най-малките състезатели се обрисува забавна битка, изключително в под-категорията SM85, където титулярите от България – Виктор Нейчев (КТМ), Кристиян Иванов (КТМ) и Християн Иванов (КТМ) и ще се изправят против сериозната конкуренция в лицето на Иван Мосин (ТМ, Русия), Аксел Пертелпоег (КТМ, Естония), Фуркан Айкут (КТМ, Турция) и Денис Улман (КТМ, Чехия). Радостин Михайлов (КТМ) е болен и ще пропусне надпреварата. За всички задгранични състезатели, това ще бъде първо присъединяване на Плевен, тъй че стартовете при най-малките ще следим с нараснало внимание и интерес.

S3/OPEN

В групата S3 (250cc) и ОПЕН (450сс), ни предстоят обичайните борби сред Янко Ташев (ТМ) и Александър Георгиев (КТМ), макар че Георгиев ще се бори на два фронта тази седмица (SuperSport600/OPEN) и не е ясно къде тъкмо ще се раздаде на 100%. След Кюстендил на СуперМото сцената се появи едно ново лице – Светлин Иванов (КТМ), който сходно на Александър ще взе участие и в клас SuperBike, тъй че салдото на силите ще бъде от изключителна значимост и за двамата. На черешовата писта " Пауталия ", румънецът Влад Неага сподели скорост и опит като за първо присъединяване на това трасе, само че в Плевен сме виждали неведнъж негови отлични карания, тъй че румънецът не е за подценяване. Към групата на кандидатите ще прибавим и Александър Лятишев от Русия, който има сериозен опит от Световния шампионат S1GP където взе участие предходните три сезона.

Скутери

Програмата за юнския Плевен е по този начин направена, че да разреши на огромна част от водачите в клас SP125 да премерят сили и в категорията Скутери, където шоуто е обезпечено. Състезателите първо би трябвало да се борят между тях и второ би трябвало да съумеят да устоят механически на натоварването в 15-те обиколки на конкуренцията. Както постоянно, плевенската скутер бригада ръководена от Пламен Христов и Алекс Иванов ще има за цел да детронира Иво Михайлов (София) и двамата чудесно готови румънски водачи Лауренцио Чуирески и Раду Силажи. Дали ще се получи този път, ще разберем в Плевен.

Съботният ден ще бъде ангажиран със свободни тренировки и тренировки за време, а в неделя от 10:30 часа на пистата в Долна Митрополия ще стартират стартовете за Grand prix Bulgaria 2018 които се организират в памет на огромния другар на мотоциклетния спорт – Димитър Калчев.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР