Летище София: поглед към проекта на SOF Connect за обновяване

...
Летище София: поглед към проекта на SOF Connect за обновяване
Коментари Харесай

Цел: Летище София да се превърне в едно от най-иновативните и модерни в Европа

Летище София: взор към плана на SOF Connect за възобновяване и рационализация

През идващите години България ще стане очевидец на превръщането на летище София в едно от най-иновативните и съвременни летища в Европа. Консорциумът SOF Connect, воден от Meridiam, бе определен за концесионер на столичното летище за идващите 35 години. Целта му е в партньорство с летище Мюнхен и Strabag да затвърди българските обичаи в авиацията.

Meridiam слага основите на дълготрайно партньорство с България
С потвърден опит в летищния бранш и съществуващо портфолио от знакови летища, измежду които централният терминал на LaGuardia (Ню Йорк, САЩ), Queen Alia International (Йордания) и Ivato and Nosy Bé (Мадагаскар), Meridiam има намерение да сложи основите на още един сполучлив план с новото летище София.
Фондът Meridiam е профилиран в създаване, финансиране и ръководство на дълготрайни обществени инфраструктурни планове, като дава услуги и усъвършенства качеството на живот на популацията в 3 съществени бранша: подвижност на хора и артикули, транспорт на сила и обществена инфраструктура. Meridiam понастоящем ръководи 7 милиарда евро активи, има осъществени над 70 плана, в които са вложени над 55 милиарда евро капитал. С планове в 12 страни в Европа, Meridiam напълно следва регулаторната рамка на Европейския съюз и ползва полезностите му.
Така южноевропейската атлантическа високоскоростна линия Тур - Бордо (Франция) на стойност 7.7 милиарда евро е емблематичен план, който показва напъните на Meridiam за позитивно влияние върху околната среда в районите, през които минава линията.
От основаването си Meridiam следва прогресивни, поредни и постоянни практики за запазване на околната среда, решение на обществени въпроси и възстановяване на ръководството (ESG) за ръководство на рисковете и повишение на добавената стойност за обществото. Наскоро компанията направи стъпка към по-задълбочено премерване на въздействието на нейните планове посредством призмата на Целите на Организация на обединените нации за стабилно развиване. Проследими планове и резултати и ясни взаимоотношения са единственият благонадежден метод за сдружението да показва, че прави промени и върви напред.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Целите за стабилно развиване са част от философията на Meridiam.

Като цяло компанията постоянно се стреми към позитивни резултати както за бизнеса, по този начин и за обществото в дълготраен проект и в никакъв случай не се е оттегляла от плановете, в които взе участие.

SOF Connect с амбициозна визия за л етище София

SOF Connect създаде неповторима визия за разгръщане на летище София посредством използване на стандарти от международна класа, основани на сполучливия опит на Meridiam и летище Мюнхен. Амбицията на SOF Connect е летище София да се развива по стандартите за резистентност на Meridiam, като го трансформира в още един сполучлив план, сходно на летищата LaGuardia и Мюнхен: място, където най-хубавите практики могат да бъдат възпроизведени и развити, което ще бъде от изгода както за българските жители, по този начин и за чиновниците на летището и неговите сътрудници.

По този метод летище София ще се трансформира във фактор за обществено, икономическо, екологично и сложно развиване, което ще донесе изгоди за София и за България. Летище, което посредством публично-частно партньорство, обединявайки локален и интернационален опит, ще затвърди авиационната традиция на България с помощта на дълготрайните задължения и новите начинания.

Плановете за бъдещо развиване регистрират обстоятелството, че доникъде на века авиационната промишленост би трябвало да доближи нулеви чисти въглеродни излъчвания, с цел да се изпълнят задачите на Парижкото съглашение за климата. Meridiam и летище Мюнхен, които имат опит в използването на устойчиви ограничения за понижаване и компенсиране на въглеродните излъчвания, ще приведат летище София до новите стандарти на програмата за понижаване на въглеродните излъчвания (Airport Carbon Accreditation), както и на екологични стандарти, които да служат за пример на други летища и промишлености в България.

Като оператор на летище София летище Мюнхен ще даде своето ноу-хау, експертен опит, най-хубави практики и пазарна позиция, изключително във връзка с маркетинг на самолетните компании, развиване на дестинациите, прекарването на пасажерите, интелигентното развиване на летището и на града, оперативната успеваемост и ангажираността на обществото.

SOF Connect съюз, учреден на партньорство

Членовете на SOF Connect са построили тактиката си към най-хубавите бизнес практики, които сполучливо ползват по целия свят и които дават обещание да пренесат в София, като: Комуникативност: основаване на трайна връзка с обществото (например посредством спонсориране на спортни и културни събития, осъществяване на дни на отворените порти, партньорство с локални образователни заведения) и обезпечаване на почтена, ясна, транспарантна и уважителна връзка с сътрудниците. Иновативно ст : посрещане на провокациите на идващото потомство с дълготрайни задължения и нови начинания, измежду които основаване на авиационен клъстер и внедряване на съвременни цифрови потребителски услуги, в това число принадлежности за облекчение преди пътешестване. С мисъл за хората: обезпечаване на личностно развиване и напредък посредством използване на годишни стратегии за образование и развиване на чиновниците на летището. Организиране на локални кариерни изложби наред с други начинания, които са били сполучливо създадени в други планове. Отговорност: фокус върху устойчивостта посредством придържане към стандартите за запазване на околната среда, решение на обществени въпроси и възстановяване на ръководството (ESG) и United Nations’ Sustainable Development Goals (целите на Организация на обединените нации за стабилно развитие), които летище София ще съблюдава. Те се трансформират във всеобхватни правила, които ще ръководят всяка стъпка от развиването на летище София и другите съответни ограничения, като да вземем за пример поощряване на потреблението на електрически транспортни средства в границите на летището (виж Allego)

Летище Мюнхен - първото европейско летище с 5 звезди
Летище Мюнхен, единственото 5-звездно летище в Европа, се ангажира да приложи своите познания, опит и най-хубави практики в българската столица.
От 2015 година летище Мюнхен е първото европейско летище с 5 звезди, присъдени от авторитетния лондонски авиационен проучвателен институт Skytrax. Само седем летища в света са получили такова самопризнание до момента като самопризнание за чудесно качество на обслужването. Критериите за оценка включват основни детайли, свързани с успеваемост на процесите, комфорт и непорочност на терминалите, пътническите уреди и обслужването на личния състав.
Летище Мюнхен е едно от най-успешните летища в международен мащаб с доходи от над 1.5 милиарда евро през 2018 година То посреща към 48 милиона пасажери годишно, обслужва 264 дестинации в 74 страни и има трафик мрежа от 106 самолетни компании, измежду които немската самолетна компания Lufthansa, която е сътрудник в взаимното сдружение на мюнхенския Терминал 2.

С общо към 38 000 чиновници, наети от близо 520 компании, летище Мюнхен е освен един от най-големите работодатели в Бавария, само че и от ден на ден и повече се трансформира в град-летище. Като главен хъб за въздушен превоз летище Мюнхен развива и неповторим иновационен център LabCampus на повърхност от 500 хиляди кв.м - визионерски град на бъдещето, който ще събере креативен мозъци, водещи специалисти, стартъпи и световни компании в непрекъснат кампус, предопределен за създаване, тестване и представяне на нови артикули.
Успехът на летище Мюнхен е резултат от доста тясно партньорство с всички заинтригувани страни: чиновници, акционери, сътрудници в кампуса и обществото. Този метод ще бъде в основата на развиването на летище София, което е в унисон и с главните полезности на SOF Connect.

Участието на летище Мюнхен в плана подсигурява, че летище София ще оперира съгласно най-високите стандарти в промишлеността.

Strabag дава ноу-хау на SOF Connect

Австрийската строителна компания Strabag дава своето ноу-хау на SOF Connect. Strabag Group, която е показана в България посредством " Щрабаг " ЕАД, е строителна компания с капиталов рейтинг от S&P, която работи на световно равнище и има близо 72 900 чиновници и оборот от към 13.5 милиарда евро през 2017 година

Компанията е един от най-стабилните снабдители на инженеринг, доставяне и строителство (Engineering, Procurement and Construction – EPC) в света и е една от дребното способни да оферират услуги по цялата верига за основаване на стойност в строителството. Strabag Group има богат опит в построяването на летища и свързани уреди и се ангажира да поддържа SOF Connect при преустройството на летище София. Успешното преустрояване на летище LaGuardia в Ню Йорк от Meridiam

Проектът е публично-частно партньорство с Агенцията за летищата и пристанищата на Ню Йорк и Ню Джърси (PANYNJ) за планиране, създаване, финансиране, употреба и поддържане на нов централен терминал Б на летище LaGuardia в Ню Йорк, както и употреба на съществуващия терминал по време на строителството. През 2018 година бяха открити първите 11 гейта, ситуирани в източната част на новия терминал. Air Canada, American Airlines и Southwest Airlines извършват полети от него от същата година, а United Airlines се причислиха през 2019 година

Проектът за преустрояване на терминал Б на LaGuardia получи първа премия Envision Platinum като самопризнание за индустриално водачество в устойчивостта. Това е най-високото отличие в границите на програмата на Института за устойчива инфраструктура. Успехът на високоскоростна жп линия сред Тур и Бордо на Meridiam

Изграждането на високоскоростната жп линия сред френските градове Тур и Бордо е план на стойност 7.7 милиарда евро с 50-годишна концесия за изграждане, поддържане и употреба на линията.

Изграждането на високоскоростната линия стартира през 2012 година и е приключено при започване на 2017 година След задълбочени проби линията е пусната в употреба един месец по-рано от плануваното - на 2 юли 2017 година

Около 40 влака към този момент пътуват във всяка посока сред Тур и Бордо, всеки ден със скорост до 320 км/ч. Allego - платформата на Meridiam за зареждане на EV

През 2018 година Allego, една от водещите платформи за инфраструктура за зареждане на електрически транспортни средства (EV) в Европа, стана част от портфолиото на Meridiam.

Амбицията е да се обезпечи бъдеща потвърдена платформа за зареждане на територията на летище София - както в летателната зона, по този начин и в свързващия превоз, което да понижи доста излъчванията на парникови газове. Това се отнася за цялата система за подвижност, обвързвана с летищните действия, в това число към и от летището.

Летищата извършват значима функционалност на хъб с огромна зона на обслужване в дадена страна. Ако се одобри, че с течение на времето всички транспортни средства ще са с нулеви излъчвания, налице е възходяща потребност от съответна инфраструктура за зареждане; затова ефикасната и разширяваща се инфраструктура за зареждане отвън летателната зона ще играе съществена роля. Награди и оценки

Meridiam за LaGuardia
- Envision Platinum Award for Sustainability за Терминал B
- Един от най-хубавите терминали в света съгласно авторитетното списание CNTraveler

Meridiam за Tram di Firenze
- Награда за запазване на околната среда " Please In My Back Yard " 2019

Летище Мюнхен
Само за няколко години след откриването си летище Мюнхен се трансформира в главен хъб за въздушен превоз и стана едно от десетте най-натоварени летища в Европа. Управлението in-house на всички свързани летищни услуги, като да вземем за пример наземно обслужване, търговски, пътнически услуги, заведения, заведения за хранене и хотели, защита и товари, разрешава високо равнище на качество във всички области. Този продължаващ триумф е отличен с голям брой награди:
- Skytrax " Europe’s Best Airport " - 12 пъти в последните 14 години
- World’s Best Airport Terminals за Терминал 2
- Skytrax World’s Best Airport Hotels за хотел " Хилтън "
- Най-добър шеф в транспортния бранш в Германия

STRABAG
- Награда за Facility Management на HOF Awards 2019
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР