Летище София не трябва да бъде сателитно на Истанбул или

...
Летище София не трябва да бъде сателитно на Истанбул или
Коментари Харесай

Manchester Airport Group: Летище София не трябва да е сателит на Истанбул

Летище София не би трябвало да бъде сателитно на Истанбул или която и да е друга аерогара. Това съобщи основният изпълнителен шеф на Manchester Airport Group (MAG) Чарли Корниш.

Днес най-голямата английска летищна група, удостовери през днешния ден своите планове да взе участие в тръжната процедура по отдаване на концесията на летище София, чието начало бе обещано от българското държавно управление на 5 юли 2018 година

“MAG схваща значимостта общностите към регионите на нашите летища да могат да се развиват, без това да става за сметка на увеличение на въздействието върху околната среда. Ние имаме вяра, че когато летищата на MAG просперират, общностите към тях също просперират. Ние сме фокусирали нашите интернационалните действия за развиване към летище София, което може да стане „ перла в нашата корона “ и нашата най-значима до в този момент инвестиция в друга страна ”, добави Корниш.

Според него концесията на столичната аерогара ще притегли сериозен инвеститорски интерес. Коршиш разгласи, че чака конкурентни предложения от Турция, Франция и Германия, без да назове съответни оператори.

Според шефа на MAG в кратковременен проект столичната аерогара не се нуждае от нова писта, само че акцентира, че има огромен капацитет за нови дестинации в посока Близкия Изток и цяла Азия.

Британският летищен оператор работи успешно с превозвачи от Близкия изток, с цел да развива световна съгласуваност от своите британски летища през Дубай, Абу Даби, Доха и Мускат, които са на до 5 часа полет от София. Компанията ще се концентрира също по този начин и върху въвеждането на повече полети от София до градовете от Западните Балкани като Белград, Загреб, Сараево и Тирана, както и до всички европейски столици.

В момента MAG ръководи три от главните летища във Англия – Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс, които дружно обслужват 60 милиона пасажери на година, до над 270 дестинации посредством 70 авиолинии.

Уникалната конструкция на благосъстоятелност на компанията включва както Градския съвет и Общинските управляващи на Манчестър, по този начин и дълготрайни частни вложители (IFM Investors). Този вид благосъстоятелност подсигурява, че в основата на растежа на компанията, е способността да балансира комерсиалните цели на летищата с уговорката си да работи в тясно съдействие с локалните общности към всеки обект. По този метод се подсигурява, че те ще имат изгоди от позиция на вложения и основаване на работни места, а и ще бъде обезпечено и опазването на околната среда.

MAG, взаимно с екип от локални консултанти, към този момент повече от две години проучва капацитета на Летище София и е първият консорциум, който удостоверява присъединяване в процедурата.

Офертата на MAG ще бъде подкрепена от китайския строителен колос BCEG, който към този момент работи с MAG по строителния план в Манчестър - Airport City UK, един от най-значителните английски образци за съдействие с Китай в региона на инфраструктурното развиване. Включването на BCEG ще докара и до нови благоприятни условия за съдействие сред България и Китай.

Китайската държавна компания BCEG, една от международните топ 250 строителни компании, има над 65 години опит, специализирайки в строителството, развиването и вложенията. В BCEG работят над 20,000 индивида по целия свят, развивайки плановете и услугите на компанията в 27 страни на 5 континента, в това число с районни офиси в Австралия, Канада, Нова Зеландия, Съединени американски щати и Англия.

През 2013 година BCEG отвори централен офис за Англия в Манчестър и стартира действия под името Beijing Construction Engineering Group International (BCEGI). BCEGI се причисли към Airport City - план на стойност 1 милиард британски лири на летище Манчестър, като съсобственик и строителен сътрудник.

Китайската компания има съществено портфолио от приключени планове в авиационния бранш. До днешна дата групата е изпълнила и предала повече от 1 милион квадратни метра нови площи за терминали, 15 огромни карго/технически хангара и стотици километри писти, пътеки за рулиране и перони.

BCEG сега построява един от най-големите авиационни строителни планове в света - Пекинското интернационално летище Даксинг. Проектът се състои от 9 писти и над 1.4 милиона квадратни метра повърхност на терминалите. Очаква се също по този начин да бъде най-натовареното летище в света откъм трафик на пасажери, като при цялостен потенциал ще обслужва по 130 милиона пасажери и над един милион полета на година. Първа фаза от новото летище ще бъде отворена и подготвена за употреба следващата година.

“Да се присъединим към сътрудниците ни от MAG, с цел да участваме в процедурата по желание на концесионер за летище София, е същинска чест за нас. Работата ни с MAG в България ще бъде вдъхновяваща, предизвикателна и удовлетворителна опция и ние чакаме с неспокойствие да затвърдим към този момент съществуващите ни връзки “, съобщи Ксинг Ян, ръководещ шеф на BCEG International Co. Ltd.

Той акцентира, че компанията преглежда присъединяване си процедурата за летище София като продължение на меморандума за съгласие сред Китай и България и като част от самодейността „ Един пояс, веднъж “, който дава опция за взаимни инфраструктурни начинания.

“Ние ще допринесем за Летище София с нашите китайски вложения дружно с експертизата си и задълбочените ни умения в авиацията, строителството, развиването, вложенията и инфраструктура. Като главен снабдител и сътрудник, ние сме уверени в развиването му и имаме вяра, че то ще служи като магнит за следващи вложения в София, което ще донесе стопански изгоди и увеличение на заетостта в региона ", добави Ян.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР