Летище Пловдив не се радва на голям трафик към момента.

...
Летище Пловдив не се радва на голям трафик към момента.
Коментари Харесай

Китайският гигант HNA взима летище Пловдив на концесия

Летище Пловдив не се радва на огромен трафик все още. Китайските проекти са през него да минават по 1 млн. пасажери на година и по 50 хиляди тона товари.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Китайската HNA Group продава незабавно активи, с цел да понижи дълга си

Конгломератът ще се освободи от част от задграничните си придобивки
11 фев 2018
Комисия за защита на конкуренцията: В концесията на летище Пловдив остават единствено два претендента

Швейцарският кандидат не е потвърдил, че разполага с активи за 20 млн. евро
5 ное 2017
China, майна

Китайският авиационен конгломерат HNA Group даде по-висока оферта за концесията на летище Пловдив от локалния консорциум сред ПИМК и " Тракия икономическа зона "
3 авг 2017
Само ПИМК пожела товарния терминал в Пловдив

Компанията ще би трябвало да влага в оборудването за претоварване на контейнери от камиони на трен най-малко 4.6 млн. лева
29 май 2017 Сделката идва сега, в който компанията би трябвало да разпродава активи в световен мащаб поради задължения.
Консорциум, воден от китайския вложител HNA Group и записаното в Холандия Plovdiv Airport Invest, взима концесията на летище Пловдив. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

Българското лице на китайския консорциум е Асен Василев, акредитиран представител на претендента и някогашен длъжностен стопански министър. Концесията ще би трябвало да се оправи с сложната задача да опровергае публичното съмнение към китайските вложения в страната, които досега остават главно на думи.

Сделката с българското държавно управление се случва и в миг, в който конгломератът с активи и парцели за над 200 милиарда $ стартира да се освобождава от благосъстоятелност. От една страна, с цел да съблюдава наредбите на китайското държавно управление за ограничение на непознатите вложения, а от друга, с цел да понижи големите си отговорности, които изпитва усложнения да заплаща в период вследствие на огромната си агресия от последните няколко години.

Офертата

Концесията за пловдивското летище е за период от 35 години. Офертата на спечелилия планува вложения от 79 млн. евро. Концесионното заплащане за страната ще бъде 6% от приходите на аерогарата и по 600 хиляди лева на година закрепено.

На финалната права изборът беше сред два претендента. Другият кандидат беше " Консорциум Летище Пловдив ", формирано от " Тракия икономическа зона " и автотранспортната ПИМК, която неотдавна завоюва концесията на интермодалния терминал край града на тепетата.79
млн. евро е офертата за вложения на китайския победител.

Бъдещи летателни проекти

При подаването на офертите през лятото на предходната година Асен Василев изясни, че китайското предложение ще даде опция на Пловдив да се нарежда като хъб. Китайският интерес към инвестицията пък бил подбуден от това, че трафикът по летищата в Европа е доста претрупан, а и множеството огромни летища са прекомерно покрай градовете и не могат да посрещат 24 часа в денонощието огромни товарни самолети.

Около 30 млн. евро от вложенията на китайците ще са за построяването на карго и на пътнически терминал. Предвидено е и удължение на пистата със 700 метра. Тя в този момент е дълга 2500, би трябвало да стане 3200, което ще разреши да кацат и да изхвърчат доста по-голям набор от огромни самолети.

Плановете плануват през летището да минават по 1 млн. пасажери на година и по 50 хиляди тона товари. Предвижда се да се открие линия сред Пловдив и Китай три пъти седмично - два пътнически полета и един товарен, като не е ясно кой тъкмо ще е китайският град - Пекин, Гуанджоу, Шанхай или някой различен. Китайските проекти са през летището да минават по 1 млн. пасажери на година и по 50 хиляди тона товари. За съпоставяне - през летище София през 2016 година са минали 21 хиляди тона товари и пощенски колета.

Кой е спечелилият

HNA Airport Group води началото си от 1993 година, когато се основава самолетната компания Hainan Airlines на едноименния остров. Впоследствие тя се трансформира в конгломерат в областта на авиацията, туризма, недвижимите парцели, финансите и така нататък HNA Group оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и интернационалните линии, ръководи 14 самолетни компании с над 1250 самолета, а годишно транспортира над 100 млн. пасажери до 260 града, се споделя в формалното решение на Министерския съвет.

Китайският конгломерат взе участие интензивно в огромни покупко-продажби през последните няколко години. През есента на 2016 година HNA Group закупи кетъринг компанията Gategroup, част от швейцарската Swiss, като беше оповестено, че цената на договорката е 1.5 милиарда $. В началото на 2017 година се реализира съглашението Gategroup да придобие 49% в сдружението за авиационен кетъринг Servair на Air France-KLM за 237.5 млн. евро, като със сливането ще има нов водач в този бранш, където до момента шампионата се държи от LSC Sky Chefs на Lufthansa.

В средата на предходната година HNA Group завърши с придобиването за 15.1 млн. евро на контролния пакет от 82.5% на летище Frankfurt-Hahn airport, значима база на нискоратифната Ryanair, а малко по-рано имаше договорка и за покупката на дял в летището в Рио де Женейро Galeao за 19 млн. $.

Освобождаване от активи и задължения

Експанзията обаче си има цена. След сключването на две солидни покупко-продажби – придобиване на акции в Deutsche Bank и Hilton Worldwide Holdings за повече от 50 милиарда $ и заеми за общо 637.5 милиарда юана през миналата година, в този момент HNA Group, меко казано, се намира пред дефицит от парични средства, осведомиха неотдавна интернационалните организации, като ще търси бърз метод да понижи насъбрания огромен дълг през последните години.

Според източници на Bloomberg до второто тримесечие на годината компанията ще продаде активи за 16 милиарда $. По този метод тя се пробва да си обезпечи ликвидност, нужна за погасяване на отговорностите й. Засега не е известно с какво тъкмо ще се раздели, само че защото портфолиото на HNA Group включва активи с оценка 190 милиарда $, акции за близо 30 милиарда и недвижими парцели за 14 милиарда $, изборът е огромен, допълват от организацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР