Летище Бършен да стане база за медицински хеликоптери предвижда проект

...
Летище Бършен да стане база за медицински хеликоптери предвижда проект
Коментари Харесай

Летище Бършен край Сливен ще става база за медицински хеликоптери

Летище Бършен да стане база за медицински хеликоптери планува план по системата Helicopter Emergency Medical Service /HEMS/.

Това заяви през днешния ден пред публицисти Георги Гвоздейков, депутат от партия “Продължаваме промяната” от област Сливен, който е заместник-председател на Комисията по превоз и известия в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той осведоми, че по Плана за възобновяване и резистентност, България ще получи финансиране за създаване на системата за незабавно здравно обезпечаване по въздух с хеликоптери HEMS. За България са планувани шест зони, където да бъдат дислоцирани и построени тези бази. Една от главните хрумвания на плана е Сливен да стане оперативна база, за което ще упорствам персонално, сподели Гвоздейков и добави, че в Сливен може да бъде подготвителният и подготвителен център за личния състав, който ще работи в HEMS.

Летището има огромен капацитет, тъй като дава отговор на всички условия на ИКАО /Международната организация за гражданска авиация ICAO – International Civil Aviation Organization/, полосата е с дължина, като на летищата в Пловдив и Варна, разяснява депутатът. По думите му реализирането на този план в Сливен ще даде съществено икономическо отражение, като ще разкрие работни места, които ще бъдат за високо квалифицирани. Проектът планува построяването на нови уреди, има голям интерес от производители на безпилотни летателни апарати да се дислоцират тук.

Гвоздейков напомни, че летището е предоставено за ръководство на Община Сливен по Закона за обществената държавна благосъстоятелност, след стимулирано предложение от екипа на тогавашния кмет Йордан Лечков. Намеренията са били летището да бъде развивано като карго хъб, само че те не са били изпълнени през годините. На това оборудване в предишното са осъществявани полети, както за Българската войска, по този начин и за гражданската авиация – имало е постоянна пътническа линия Сливен – София, както и за карго авиация – употребена е за превозване на плодове и зеленчуци за европейските пазари, Съвета за икономическа взаимопомощ, арабските пазари и др.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР