Летищата във Варна и Бургас ще приключат 2023 г. с

...
Летищата във Варна и Бургас ще приключат 2023 г. с
Коментари Харесай

Морските летища изпращат годината с 3.8 млн. обслужени пасажери

Летищата във Варна и Бургас ще приключат 2023 година с 3,8 обслужени пасажери, заяви доктор Фрак Кванте, основен изпълнителен шеф на компанията концесионер „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “. Резултатът е с 1,2 млн. пасажери по-малко от предпандемичната 2019 година „ Болезнено е да признаем, че не сме се възстановили. Трудно се развиваме, тъй като има инфлация и разноските порастват, само че съм оптимист, тъй като самолетните компании имат проекти да усилят линиите си към България и за първи път следва огромна маркетингова акция на черноморските общини на целеви пазари в чужбина “, сподели Кванте. 

По Програмата за подкрепяне на черноморските общини за маркетингови действия преди дни общини получиха 5 млн. лева от страната за 21 плана, с които ще популяризират основни обекти и туристически артикули в Германия, Полша, Чехия, Франция, Испания, Скандинавските страни в партньорство с летища и огромни туроператори. Двама от тях са от Англия, без значение, че кралството към този момент не е част от Европейски Съюз. Партньорите ще обезпечат спомагателен запас от 3 млн. лева и вътрешни канали за промоция на страната. 

„ От години молим за въвеждане на този модел, който от дълго време работи сполучливо по света. Ранните записвания са окуражаващи и демонстрират, че потребителите към този момент се връщат към естественото си потребителско държание след пандемията. България обаче единствена в Европейски Съюз още не е наваксала вредите от нея, а в този момент е пострадала и от войната в Украйна “, уточни Иван Грошев, ръководител на Асоциацията на инкаминг туроператорите. 

Според него поради късия летен сезон страната ни може да печели не толкоз от всеобщ, а от по-качествен и безценен артикул, за което би помогнало и приемането ни в Шенген. Проблем за лято 2024 за туроператорите е връщането на 20% Данък добавена стойност от средата на юни, наложено от евродиректива. „ Офертите са подадени, има закупени пакети и скокът от 9% на 20% в средата на годината ще докара до неразбория. Надяваме се Министерството на туризма да отбрани ползите на България в Брюксел и ниската ставка да се резервира до края на 2024 година, тъй като в сектора няма сив бранш, а услугите са напълно експортни “, сподели Грошев.  
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР