Лесно е да разбереш защо вероятно най-старият град в Германия

...
Лесно е да разбереш защо вероятно най-старият град в Германия
Коментари Харесай

Китайските туристи страшно харесват този германски град, вижте защо

Лесно е да схванеш за какво евентуално най-старият град в Германия притегля толкоз доста туристи. Все отново Трир – някогашна столица на Римската империя, има най-големия брой римски руини като се изключи самия Рим. В същото време от заобикалящите го лозя се създават някои от най-качествените виновност в страната.

Но за тези към 150 000 китайци, които посещават града всяка година, главната причина да стъпят в Трир е напълно друга – фактът, че това е родното място на Карл Маркс.

Именно тази купа трансформира Трир в немския град с най-вече китайски туристи. Маркс въпреки всичко е един от най-големите критици на капитализма и основава теорията за класовата битка, която съгласно него се подхранва от частната благосъстоятелност. За него решението е в това разпределянето на артикули и услуги да бъде трансферирано на страната и по този начин да се освободи народът от класовото насилничество.

И ето, че 200 години след рождението му жителите на родния му град развиват частните си бизнеси и печелят посредством неговия лик и необикновената отдаденост на китайските туристи.

Тяхното наличие тук не е инцидентно. Размислите на Маркс се трансформират във водеща идеология за Китайската национална република (КНР), заради което за доста китайци той е надали не воин. Наскоро китайският президент Си Дзинпин даже разгласи, че в случай че страната " се отклони от марксизма или го изостави, партията ще загуби своята душа и посока ".

Същевременно ползата на китайските пътешественици към Трир последователно учи търговците в града накъде би трябвало да насочат напъните си. Днес магазините им са цялостни с разнородни тематични сувенири – от форми за подготвяне на сладки до касички с формата на главата на Маркс.

Нещо повече, от Търговската и индустриална камара на Трир организират особено образование по етикет, в което присъединяване взимат доста от същите тези търговци. Един от препоръките, които получават, е да не увиват сувенирите в бяла хартия, защото бялото е обичайния цвят на погребалните плебеи в Китай. Също по този начин им е казано да заобикалят всевъзможни препратки към цифрата 250, което е жаргонен намек за " малоумен " в китайския.

По случай 200-годишнината от рождението на философа през тази година са напечатени хиляди сувенирни евро банкноти с номинал 0, на които е лицето на Маркс. Целта? Да има още едно нещо, за което туристите от Китай да дадат парите си.



Дори въобще да не се интересувате от родословието на Маркс, има какво да видите в Трир. Като така наречен " Черна врата " от римския интервал.
Но потъпкването на човешки права в комунистическите страни, в това число в Китай, е трансформирало Маркс в противоречива фигура. В Германия той е ненавиждан от мнозина, най-много поданици на тогавашната Източна Германия, които също са живели в подобен режим.

Именно поради това решението Трир да одобри славата си като " родния град на Маркс " е скорошно, споделя Алекзандър Шумиц, който оглавява маркетинг отдела на бюрото по туризъм в града.

" Повечето хора са съгласни, че Маркс е значим мъдрец. Той не е виновен за това, което хората са създали с неговите хрумвания ", показва Шумиц.

По думите му Трир съвсем 200 години е пренебрегнал Маркс, само че след рухването на Берлинската стена множеството поданици последователно одобряват философа за " известния наследник на града ".

Така, когато китайското държавно управление афишира желанието си да подари на Трир скулптура на Маркс по случай двете епохи от рождението му, градът приема, само че при избрани условия. В Китай е изпратен представител на града, който има нелеката задача да накара скулптора да направи статуята по-малка.


Статуята на Маркс в Трир, която е подарък от Китай.

Стратегията е сполучлива – от немска страна убеждават китайците, че статуята би трябвало да е висока 5,5 метра дружно с основата като отпратка към рождената дата на философа – 5 май. Първоначалната китайска концепция е статуята да се извисява на 6,4 метра.

Китайският подарък се трансформира в една от наложителните забележителности за всеки, който посещава Трир воден от интерес към Маркс. Освен статуята и сувенирите любопитни са и светлините на светофарите в края на Флейшщрасе в центъра на града. На тях могат да бъдат видени зелени и червени карикатури на Маркс.

По случай годишнината няколко от музеите в града имат краткотрайни изложения, отдадени на философа, въпреки най-вече гости да притегля Къщата-музей на Карл Маркс на Брюкенщрасе. Това е и мястото, на което той е роден.

В музея може да бъде забелязан известен бюст на философа, основан от неговия правнук. Освен това са показани копие на първото издание на най-популярния му труд – " Капиталът ", както и фотография от визитата в музея на Хуа Гофен – наследникът на Мао Дзедун в КНР.


Къщата-музей на Маркс в Трир.

Макар доста от краткотрайните експозиции да съм към своя край, няма да мине доста време преди броят на посетителите на Трир още веднъж да скочи. Вече има проекти за отбелязване на 200-годишнината от рождението на Фридрих Енгелс – съавтор на Манифеста на комунистическата партия дружно с Маркс.

И въпреки че Маркс вечно ще остане поляризираща фигура, решението Трир да го одобри като " собствен наследник " не е било мъчно, споделя Шумиц.

" Той е един от най-важните философи на XIX в. Теориите му се разискват и до през днешния ден, въздействат и на политиката. А е значим за града, тъй като концепциите му са основани на това, което е претърпял в Трир ", изяснява маркетинговият експерт.

А не би трябвало да се пропуща и различен значим фактор – че през днешния ден обликът на Маркс явно носи пари на жителите на Трир.

Източник: webcafe.bg

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР