Леопард, лъв, дори африкански рис и десетки костенурки са били

...
Леопард, лъв, дори африкански рис и десетки костенурки са били
Коментари Харесай

Скок в незаконния трафик на защитени животни в Европа

Леопард, лъв, даже африкански рис и десетки костенурки са били измежду стотиците предпазени типове, избавени от испанската полиция, която твърди, че ниските санкции са частично отговорни за внезапното увеличение на броя на животните, обект на трафик в страната.

Испания е входна врата за трафиканти от Латинска Америка, които извеждат животните от естествената им среда, с цел да ги продадат на богати колекционери във Франция, Белгия и Източна Европа.

Миналата година броят на предпазените животни, трафикирани в Испания, се е нараснал с 55% спрямо 2021 година, само че 677 животни и тропически дървета с улична стойност 600 000 евро са избавени от чиновници на профилирано звено на Гражданската армия.

Международната търговия с диви животни се прави оценка сред 72 и 216 милиарда $ всяка година, съгласно Световния фонд за дивата природа (WWF), съгласно който тя е третата най-доходоносна в света след контрабандата на опиати и търговията с оръжие.

" Всяка година милиони растения и животни са обект на трафик, с цел да се задоволи търсенето на разширяващия се пазар. Смята се, че до 18% от 31 745 типа гръбначни животни в света са застрашени, тъй като са хванати в клопката на този пазар ", съобщи Лаура Морено от програмата за типовете на WWF, предадено от Евронюз.

" Поради геостратегическото си състояние, културните и социално-икономическите си връзки със страните от Латинска Америка и Африка, Испания попада в множеството отчети като значима страна за влизане и пренос по маршрутите на противозаконния трафик. "

Испанските служители на реда претърсват обявите в интернет, с цел да се опитат да открият трафикантите на животни. Неотдавна испанската Гражданска армия арестува 77 души, забъркани в трафик на животни от Латинска Америка или опитващи се да ги транспортират в Испания, в границите на интервенция с Интерпол и сили от Латинска Америка.

" Ниските санкции за тези закононарушения от (месечни) санкции за шест месеца или две години са частично отговорни за повишаването на броя на закононарушенията ", споделя Карлос Толедано от профилираното звено Seprona, което се бори с трафикантите на животни.

Престъпниците са застрашени от затвор от шест месеца до две години или от санкции.

В Испания лишаването от независимост до две години за първо нарушаване е условно, тъй че хванатите съвсем постоянно са глобявани. Те варират според от съответния случай.

Бандите транспортират диви птици, редки котки и костенурки от Южна Америка към Европа. След като дойдат в Испания, други незаконни групи изпращат животните в други европейски страни, споделя Толедано.

Чест обект на трафик са костенурки, игуани и змии, тъй като е по-лесно да се транспортират.

При една от акциите в Барселона са открити 14 части слонова кост, а при различен случай полицията открива 44 части в аукционна къща, които са на стойност 20 000 евро. Сред иззетите от полицията предмети са и тропически дървета като махагон и американски кедър.

Властите са разкрили и огромни котки като лъв, леопард и африкански рис, които в този момент живеят в леговище покрай Аликанте в Югоизточна Испания.

Един от най-тежките случаи в центъра е осеммесечен, изцяло кьорав заоблачен леопард. Служителите на центъра считат, че той е изгубил зрението си заради неприятната диета, която са му давали притежателите му.

" Много е тъжно да видиш толкоз младо животно с необратима слепота, само че то се приспособява към новите си условия ", споделя Мигел Гарсия, гледач.

Толедано изясни, че " в някои случаи иззетите от нас типове не са били продавани. Те са били благосъстоятелност на хора, само че са нарушили законите за владеене на предпазени типове. Стойността им може да варира от 100 евро за папагал до 4 000 и даже 8 000 евро. Това е черен пазар, тъй че не е елементарно да се посочат стойности. "

" Най-лошият случай, който съм виждал, е маймуна катерица, затворена в клетка. "

Според него равнището на социална информираност по казуса с не е високо.

В сряда в Испания влезе в действие нов Закон за отбрана на животните, който ще включва лист с животни, които не могат да бъдат класифицирани като домашни любимци.

Списъкът ще бъде направен от учени. В него няма да се не разрешават кучетата, котките или хамстерите, само че ще се разясни, че змии, лъвове или други животни не могат да бъдат отглеждани от съображения за сигурност, или тъй като могат да навредят на околната среда.

Марта Естебан, представител на Фондацията за подкрепяне на животните, съобщи, че този лист ще помогне на предпазените типове да не бъдат трафикирани в Испания.

" Испания е входна врата за незаконен трафик на животни, които се внасят от Америка или от Африка. Ето за какво Испания е основна страна в това отношение ", сподели тя.

" Онзи ден имаше случай с голяма сбирка от препарирани животни. Също по този начин се печелят доста пари от контрабанда на дребни змиорки. "

Естебан добави: " Важно е да се усилят наказванията за тези закононарушения в името на животните, биоразнообразието, само че също по този начин и на публичното здраве и сигурност. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР