Леонардо да Винчи вероятно е получил увреждане на нерв на

...
Леонардо да Винчи вероятно е получил увреждане на нерв на
Коментари Харесай

Леонардо да Винчи е получил парализа, която не му е позволявала да рисува

Леонардо да Винчи евентуално е получил увреждане на нерв на ръката си, което му е попречило да рисува с цялостния си потенциал в залеза на живота си. Това настояват италиански лекари, представени от Би Би Си, съобщи БГНЕС. 
Според медиците ренесансовият създател е получил улнарна парализа (увреждане на лакътния нерв). Диагнозата е сложена посредством изследване на два портрета на Леонардо, на които дясната му ръка е извита по необикновен метод. Според лекарите евентуално създателят е получил сърдечен удар, който отчасти е увредил нерва.
В публикация, оповестена в Журнала на кралското лекарско общество, медиците показват, че точно частичната парализа е попречила на Леонардо да държи четка и палитра и не е могъл да рисува.
Леонардо да Винчи, който живее и твори в интервала 1452-1519 година, е художник и откривател, един от най-известните Ренесансови създатели, чийто ползи се простират в разнообразни области – архитектура, анатомия, инженерство и статуя.
Историци обаче към момента спорят по въпроса коя ръка тъкмо е употребявал създателя за изобразяване. Анализът на шедьоврите му демонстрира надолнище от горе в ляво надолу в дясно, което допуска, че той е бил левичар. Но съгласно исторически биографични документи Леонардо е употребявал дясната си ръка при основаването на останалите си изобретения и скици.
За задачите на проучването са проучени две картини, показващи Леонардо да Винчи в залеза на живота му. Едната е портрет на създателя, рисуван с алена креда, който е дело на италианския художник от Ломбардия Джовани Амброджио Фиджино. На картината се вижда нещо извънредно – дясната ръка на Леонардо е прикрита в огромната си част от неговата тога, а китката и дланта му са извити „ в много скована позиция “.
Втората изследвана картина е гравюра, изобразяваща мъж, който свири на лира да брачо – ренесансов струнен инструмент. Изобразеният мъж неотдавна беше разпознат като Леонардо да Винчи. Допълнителни доказателства в поддръжка на тезата си лекарите получили от дневника на помощника на италиански кардинал, който посетил дома на създателя през 1517 година.
Антонио де Беатис написал в дневника си: „ Не може да се чака от него (Леонардо) повече да рисува добре, защото има парализа, която е увредила дясната му ръка. Въпреки, че не може да рисува повече майсторът към момента може да изобретява и да основава чертежи. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР