Леон Блек се съгласява да плати 62,5 милиона долара, за да избегне съдебни дела, свързани с Джефри Епщайн на Американските Вирджински острови

...
Милиардерът инвеститор Леон Блек сключи многомилионно споразумение с правителството на
Коментари Харесай

Милиардерът инвеститор Леон Блек сключи многомилионно споразумение с правителството на Американските Вирджински острови, за да избегне каквито и да е правни искове, свързани с разследване на трафик на сексуален трафик на Джефри Епщайн.

Според документ за споразумение, получен от CNN, Блек се е съгласил през януари да плати на правителството на Вирджинските острови 62,5 милиона долара в брой. В замяна Вирджинските острови освободиха Блек от всякакви настоящи и бъдещи правни искове, свързани с Джефри Епщайн.

Новината беше съобщена за първи път от New York Times.

Част от паричното плащане на Блек – 15 милиона долара – ще бъде създадено като доверителен фонд за спонсориране на проекти като програми за консултиране и услуги за психично здраве, според документа.

„Както беше публично съобщено, г-н Блек се ангажира и извърши плащания на Джефри Епщайн за законни финансови консултантски услуги, за което въз основа на всичко известно сега, той много съжалява“, каза Уит Клей, говорител на Блек, пред CNN. ” В съответствие със споразуменията на други големи банки в САЩ, г-н Блек разреши потенциалните искове на USVI, произтичащи от непредвидените последици от тези плащания. Няма предположение в споразумението на USVI, че г-н Блек е знаел или е участвал в някакво неправомерно поведение.

Блек е изправен пред редица обвинения и съдебни дела за връзките си с Джефри Епщайн. Той е публично обвинен в изнасилване в три съдебни дела. Блек отрече тези обвинения, а неговият адвокат нарече едно от обвиненията „категорично невярно“, а друго „пълно с порочни и клеветнически лъжи“. Третият иск беше отхвърлен от щатски съдия.

Но Блек е измъчван от връзката си с Епщайн, откакто опозореният финансист беше арестуван през 2019 г. по федерални обвинения в сексуален трафик на непълнолетни. Епщайн почина от самоубийство същата година, докато беше във федерален арест.

Независимо разследване от 2021 г. на връзката на Блек с Епщайн – поръчано от Apollo Global Management, частната инвестиционна компания, съоснована от Блек през 1990 г. – не откри доказателства, че г-н Блек е бил замесен по някакъв начин в престъпните дейности на г-н Епщайн по което и да е време. Проучването обаче установи, че плащанията на Блек към Епщайн възлизат на 158 милиона долара между 2012 и 2017 г.

В писмо от 2020 г. до акционерите на Apollo Блек изрази съжаление за връзката си с Епщайн, но каза, че отношенията им включват само професионални услуги, включително „планиране на имоти, данъци и филантропски начинания“.

Все пак Блек обяви, че ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Apollo през януари 2021 г. на фона на въпроси около връзката му с Епщайн.

По това време Блек каза, че планира да остане най-големият акционер на Apollo и „най-силният поддръжник“. Forbes изчислява, че Блек струва повече от 10 милиарда долара.

Финансовата комисия на Сената разследва дали плащанията на Блек към Епщайн са били част от схема за избягване на плащането на над 1 милиард долара федерални данъци върху подаръци и имоти. В изявление за CNN Клей каза, че Блек е платил напълно всички данъци на правителството и че той „е сътрудничил широко с Комитета, предоставяйки подробна информация за разглежданите въпроси“.

Това не е единственото дело, свързано с Джефри Епщайн, което се преследва от Американските Вирджински острови, където Епщайн притежава дом. Миналия месец правителството на Вирджинските острови заяви, че иска 190 милиона долара глоби и освобождаване от JPMorgan Chase, твърдейки, че банката се е облагодетелствала финансово от операцията на Епщайн за сексуален трафик. JPMorgan каза в изявление, че твърденията на правителството на Вирджинския остров „не са добре обосновани и се оспорват от JPM в съда“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР