Ленивците може да са застрашени от изменението на климата, разрастването на хората след 64 милиона години еволюция

...
Ленивците, най-бавните бозайници в света, са еволюирали за 64 милиона
Коментари Харесай

Ленивците, най-бавните бозайници в света, са еволюирали за 64 милиона години във вид, който процъфтява в цяла Централна Америка и Северна Южна Америка, но климатът промяната и разрастването на хората може да застрашат оцеляването на вида.

Ученият Беки Клиф провежда първото в света изследване на популацията на ленивци, за да може да определи колко проблеми може да има животното. Клиф каза, че персоналът й внезапно вижда по-малко ленивци и някои страдат от заболяване, за което тя подозира, че може да е свързано с изменението на климата; ленивците умират от глад, въпреки че имат пълни стомаси.

„Получаваме екстремни периоди на горещо сухо време и след това екстремни периоди на продължителен студ и дъжд. И това не е нещото, в което ленивците са еволюирали, за да оцеляват“, каза Клиф. „Това, което откриваме е, че микробите в стомаха на ленивеца, които те използват за храносмилане на листата, които ядат, когато ленивецът стане твърде студен, тези микроби умират. Така че, въпреки че ленивецът може да яде и изглежда добре, той не храносмила храната му е правилна. Така че те губят енергия и стават много слаби."

Публикация на Фондация за опазване на ленивците. Учените се борят да обяснят защо ленивците ходят до тоалетната само на земята. Клиф вярва, че ленивците комуникират чрез феромони, присъстващи в урината и изпражненията. Ако животните отидат до тоалетната от короните на дърветата, тези съобщения могат да бъдат загубени.

Пътуванията им към земята не са единственият риск, пред който са изправени ленивците. Милиони години уникална еволюция на ленивците не можаха да подготвят животното за човешко разрастване. Ленивците прекарват около 90% от живота си, висящи с главата надолу на лози и дървета и понякога получават електрически изгаряния, след като докоснат електропроводи, докато се хващат за лози в гората.

В Toucan Rescue Ranch в Коста Рика ветеринарите лекуват ленивци които са претърпели електрически изгаряния. Ветеринарните лекари вярват, че бавният метаболизъм на ленивците играе ключова роля за възстановяването, позволявайки на ленивците да се възстановят от наранявания, които биха могли да убият други същества.

Спасителното ранчо Toucan приема и осиротели ленивци. Може да отнеме до две години, преди сираците да бъдат пуснати обратно в дивата природа.

По света има шест различни вида ленивци. Коста Рика е дом на два от тези видове – Bradypus и така наречения двупръст.

„Двупръстите, за които винаги казвам, изглеждат като кръстоска между Wookiee и прасе, защото имат такъв нос, способен да бипка. И тогава тези [Bradypus] имат нещо като , знаете, прическите на Бийтълс и и Мона Лиза се усмихва“, каза Кук.

Научаването на повече за създанието с мистериозната усмивка може да доведе до някои важни прозрения и за хората.

„Ние сами можем да се научим как да бъдем по-бавни и по-устойчиви, защото имаме нужда. Знаете ли, ние унищожаваме тази планета с обезпокоителна скорост. И част от това се дължи на нашето пристрастяване към скоростта и удобство", каза Кук.

"Така че, ако вземем няколко внимателно, бавно, усвоени листа от книгата на ленивеца, знаете ли, може би, можем да спасим тази красива планета и всички невероятни същества, които живеят на нея."

Тази история е докладвана от Шарин Алфонси, Гай Кампанил и Луси Хатчър.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg