Лекция от Образователната програма Съдебната власт – информиран избор и

...
Лекция от Образователната програма Съдебната власт – информиран избор и
Коментари Харесай

Ученици от Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски“ в Монтана се запознаха със съдебната власт и професиите „съдия“, „прокурор“ и „следовател“

Лекция от Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ изнесе пред възпитаници от Финансово-стопанската професионална гимназия „ Васил Левски “в Монтана прокурор Миглена Митрева от Районна прокуратура – Монтана.

Тя запознавъзпитаниците на 11 клас от специалността „ Икономика и мениджмънт “ с класна ръководителка Агнеса Георгиева със структурата на правосъдната система и функционалностите на правосъдната власт и спрофесиите „ арбитър “, „ прокурор “ и „ следовател “.

„ Съдебната власт пази правата и законните ползи на жителите и страната. Правосъдието в България се реализира от съдилищата: районни, окръжни, апелативни, административни, военни и висши, а към правосъдната власт по Конституция се числят и прокуратурата и следствието “, обясни прокурор Митрева и показа същността и дилемите на всяка от институциите. В хода на лекцията бяха обрисувани с образци пътя на едно наказателно дело от осъществяването на закононарушението до внасянето му в съда, презумпцията за непорочност, изискванията за подписване на съглашения и разликите сред наказателни и цивилен каузи.Учениците се заинтересуваха и отспециалността „ Право “ като вероятен избор на специалност и условията, на които би трябвало да дават отговор претендентите за магистрати.

В края на лекцията единадесетокласниците се снимаха с тогите на прокурор и арбитър.Образователна стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ се организира взаимно от Окръжен съд и Районен съд – Монтана, Окръжна прокуратура и Районна прокуратура – Монтана.



Целта на програмата е да запознае учениците със структурата и функционалностите на правосъдната власт в България, да образува правна просветеност, да увеличи степента на спазването на законите измежду младежите и да усилва доверието на обществото към правосъдната власт.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР