Леко поевтиняване на сиренето и кашкавала през последните три месеца.

...
Леко поевтиняване на сиренето и кашкавала през последните три месеца.
Коментари Харесай

Проверка на bTV: Каква е цената на млечните продукти?

Леко поевтиняване на сиренето и кашкавала през последните три месеца. Това демонстрира анализът на цените. От март, когато служебният кабинет сътвори уебсайт за наблюдаване на храните, междинната цена на кг сирене от витрината е намаляла със 75 стотинки. При кашкавала поевтиняването е съвсем с 1 лев за кг, демонстрират още данните.

В същото време от държавната комисия по стоковите тържища и борсите показват, че на едро поевтиняването е по-значително. С 9,5 на 100 е намалена цената на кашкавала, а с 9,6 на 100 на сиренето.

Традиционният български артикул всеобщо се замества от артикул, изработен с вносна суровина

Милена Лозанова харчи към 100-тина лв. на месец за млечни артикули. „ Усещам задържане на цените дълго време, не увеличение, тъй че рационални някъде 14-15 сиренето, кашкавала под 20 “, сподели тя.

Ниската покупателна дарба и по-ниската цена на млякото са измежду факторите, които въздействат на пазара, регистрират от Асоциацията на млекопреработвателите.

Снимка: bTV

„ Това се отразява върху фермера, тъй като предприятията притискат за по-ниски цени фермерите и цената на млякото като сурово мляко падна, с цел да може да се получи този резултат “, уточни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

От държавната комисия по стоковите тържища и борсите регистрират, че измененията в цените се дължат и на промени в редица пазари.

Държавата регистрира два пъти по-висок оборот на млечните артикули на „ Ел Би Булгарикум “, която смъкна цените с 30%

„ Поукроти се пазарът и като цените на газта, и като енергийни съществени запаси. Имаме свръхпредлагане в зърнения бранш, безусловно падаща интернационална цена на пшеница и на царевица, което стабилизира предлагането на фуражи “, сподели Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите

От сектора обаче предизвестяват, че по-ниските цените не постоянно са добра вест.

„ Предприятията се пробват по всевъзможен метод да намалят цената на продукцията. Това е и с усъвършенстване, в кавички, на рецептурата и вие го наблюдавате и с овчи кашкавали и с крави “, съобщи Димитър Зоров.

Вижте за какви съставки би трябвало да следим

А от икономическото министерство регистрират, че цените на рафта не са изменени доста, само че това е допустимо да стане с приемането на закона за надценките, който служебния кабинет оставя на постоянния.

„ Законът, който подготвихме, е мощен механизъм за понижаване на цените “, сподели от министерството.

Потребителите също могат да не купуват от магазини, в които считат, че ги мамят и така  също въздействат върху цените, регистрират специалистите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР