Леко е обидно да гледаме ветото на президента върху Закона

...
Леко е обидно да гледаме ветото на президента върху Закона
Коментари Харесай

Стойнев към управляващите: Правите закон за едни пари от ЕС, но хората ще плащат високите сметки за ток

„ Леко е обидно да гледаме ветото на президента върху Закона за енергетиката в празна зала, тъй като това касае всички български жители с оглед идната либерализация на цените на ток за битови консуматори. Която либерализация, да подчертая, не се постанова от нито един европейски правилник. Но ветото, което гледаме през днешния ден, е опция, втори късмет за ръководещото болшинство откакто то подцени доводите на Българска социалистическа партия, че предлаганите промени не са работещи и устойчиви и по-скоро ще донесат безпорядък и неустановеност, вместо да решат проблемите на елементарните жители “.
Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ и някогашен енергиен министър Драгомир Стойнев по време на дебата по наложеното от президента Радев несъгласие върху Закона за енергетиката.
„ Българска социалистическа партия ще поддържа ветото. Ние към този момент казахме на ръководещите – дайте моделите, прогнозите, сюжетите за това, което следва с оглед предлаганата либерализация на цените за електрическа енергия за битови консуматори. Уви, държавното управление не даде нищо. Силно се надявам, че имат най-малко някакви сюжети, а не просто стрелят в тъмното “, съобщи от парламентарната естрада Стойнев.
По думите му за всички към този момент е ясно либерализацията на цените на силата за бизнеса до каква степен стигна: „ В последна сметка още веднъж има контролирана цена, над която небитовите консуматори се компенсират “.
„ Предлагате либерализация на цените на сила за битовите потребители  - само че към момента не е ясно по какъв начин ще бъдат обезщетени те и от кое място ще дойдат парите. А след 2026 година контролираните цени и цената на свободния пазар би трябвало да се изравнят – т.е. чака ни внезапен скок за цените на крайните битови клиенти “, обърна се към ръководещите социалистът.
„ След отпадането на публичния снабдител ще се сблъскаме с три публични доставчика и това ще бъдат електроснабдителните сдружения, най-малко за две години. Как ще се обезпечи конкуренция сред тях, по какъв начин ще бъдат подтиквани да оферират евтина електрическа енергия на жителите до 2026 година? Всъщност, по никакъв метод, тъй като каквото и да предложат, те ще бъдат обезщетени от всички нас, от парите които се събират, което е в действителност напълно неприемливо. Дали ще се основат картелни съглашения сред ЕРП-та е догадка, която съществува и към момента не виждаме по какъв начин може да бъде оборена “, сподели още Драгомир Стойнев.
Бившият енергиен министър разкритикува формулировката на ръководещите за енергийна беднотия - настоящи цени, които се отнасят към приходи за предишна година. „ Българска социалистическа партия е безапелационна - цените и приходите би трябвало да бъдат за един и същи интервал “, акцентира той.
Народният представител от Българска социалистическа партия беше безапелационен, че с предлаганите промени не се подсигуряват правата на най-уязвимите групи битови консуматори. „ Промените ще затруднят точно тези хора, които така и така мъчно посрещат базовите си витални потребности “.
По думите на Стойнев в закона не участва нито ясно регламентиран способен орган за основаване и ръководство на осведомителната система за уязвимите консуматори и енергийно бедните семейства, нито фонд за обезщетения към тази група. „ Кой ще ръководи процеса? Кой ще осведоми хората? За страдание, няма отговор на тези значими въпроси “, добави някогашният енергиен министър.
Драгомир Стойнев добави, че би трябвало да се плануват и други ограничения за отбрана на енергийно бедните хора, с изключение на с обезщетения, които не се зна по какъв начин ще бъдат разпределяни и не се знае от кое място ще дойдат. „ Трябва да има и ограничения като непрекъсване на зареждането през зимните интервали, разсрочено заплащане и така нататък Уви, това липсва в законопроекта “.
Народният представител от Българска социалистическа партия беше безапелационен, че препоръчаното демонстрира следващият документ, следващата сякаш промяна, която ще заблуди както Европейската комисия, по този начин и българите, че се прави нещо, което да усъвършенства живота на жителите у нас.
„ От Българска социалистическа партия предупредихме неведнъж за т.н интелигентни електромери, дадохме образците с Англия, с Валония. Българските семейства ще бъдат принудени да предплащат своята сила, не да заплащат след ползване “, добави Стойнев.
Той още веднъж акцентира, че не е премислено по какъв начин ще бъде структурирана осведомителната система, кой ще я ръководи. „ Има някакъв нерешителен опит за разпоредба - и там даже не е разказано кой ще ръководи бъдещите 3 милиарда лв. от обществения фонд за климата. Ще се веселя в случай че някой от ръководещите може да ми отговори на този въпрос по какъв начин тъкмо и кой ще ръководи тази система, тъй като тя е значима “, акцентира социалистът.
„ За страдание, уважаеми представители на сглобката, това, което вършиме не е отбрана на националния интерес. Националният интерес значи да отбраните българските жители, българските семейства, да спрете страховете им от промяната, която предприемате. Приемате закони, които няма да работят, закони, които ще ощетят българските жители, само и единствено, с цел да вземете едни пари от Европейски Съюз, а следствията ще ги носят българските жители “, обърна се към ръководещите Драгомир Стойнев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР