Леките нарушения няма да се зачитатДа плащаш, за да изчистиш

...
Леките нарушения няма да се зачитатДа плащаш, за да изчистиш
Коментари Харесай

Плащаме и нямаме малус по Гражданска

Леките нарушавания няма да се зачитат


Да плащаш, с цел да изчистиш досието на автомобила си при застрахователя. Това е една от концепциите, които разискват от Комисията по финансов контрол (КФН) при внедряването на системата “бонус-малус ” за “Гражданска отговорност ”, с цел да може кола с доста наказателни точки да се продаде, без застраховката й да коства 1200 лева Все още няма планове каква би трябвало да е сумата, която систематичен извършител на пътя да заплати, с цел да почисти неприятното досие на автомобила си, прецизираха за “Труд ” от комисията.

“Ако притежателят на един автомобил желае да понижи насъбраните си малус класове, ще му трябват години, с цел да ги почисти, според от степента на позволените нарушавания. Например, в случай че колата е в най-високия клас на малус класовете, ще са нужни 12 години шофиране без нарушаване, до момента в който стартира да заплаща застраховката на базисното равнище. При безаварийно каране за година ще се махат по 30% от цената, по-късно по 10% до нулиране на малус класовете ”, разяснява ръководителят на ръководство “Застрахователен контрол ” в КФН Владимир Савов.

Изрядните водачи през първите две години от стартирането на системата “бонус-малус ” ще получават по 10% отстъпка от цената. Но с цел да стигнат оптималното понижение от 25%, ще би трябвало да карат без нарушавания най-малко седем години. Нарушенията, които ще доведат до по-скъпа застрахователна лавица, са такива, които водят до рискови обстановки на пътя – лишаване на преимущество, шофиране в насрещното, превишаване на скоростта, лишаване на преимущество и други Нарушения като шофиране без фарове или в бус лентата, както и погрешно паркиране, няма да се регистрират при образуване на цената на наложителната застраховка “Гражданска отговорност ”.

“Най-леките нарушавания, които ще се регистрират, са в първа категория и носят една наказателна точка. Например, в случай че превишите скоростта с 10 км/ч от позволеното в обитаемо място, и получите акт, ще ви се брои и една наказателна точка. А застраховката на колата ще се оскъпи с 10% ”, изясни юристът от КФН Николай Петков. Но малус точките ще се прибавят с струпване и по този начин при пет минимални превишения на скоростта, даже да са станали за 2-3 години, полицата ще стане с 50% по-скъпа.

Все още не е ясно по кое време системата ще влезе в действие и комисията не се ангажира със период.

Лоша история на автомобила


Проверка по номера на рамата


За да се избегнат измамите със промяна на регистрационния номер на колите с неприятни досиета, всеки ще може да ревизира дали дадена кола има малус класове по номера на рамата, оповестиха от КФН. За противоречивата част с наследяването на малус точките при продажба на автомобил от комисията разясниха, че се разисква прецизиране на текстовете, само че по метод, който да не позволява опцията да си прехвърлиш колата на някой непосредствен или родственик и още веднъж да продължиш да шофираш рисково. При нарушаване „ малус “ ще се регистрира и за колата и за водача. Така, в случай че даден лидер направи нарушаване и не е притежател на автомобила, в случай че си купи и записва на лично име кола, ще се появят автоматизирано малус точките в досието му.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР