Леките и обичайни странични реакции след ваксинация срещу COVID-19 са

...
Леките и обичайни странични реакции след ваксинация срещу COVID-19 са
Коментари Харесай

Леките странични реакции след Ковид ваксина в България са 90% |

Леките и нормални странични реакции след имунизация против COVID-19 са 90% от общия брой в България до 28 октомври 2021 година Общият брой докладвани странични реакции у нас е 3456, а за леки и нормални странични реакции се одобряват болежка в мускула, болежка на мястото на убождането, висока температура за малко време и сходни.

Това се схваща от отговори на Изпълнителната организация по медикаментите на въпроси на Factcheck.bg. Повод беше инспекция на изказвания от политици, че има “един милион случаи ” на увреждания или гибел, породени от имунизациите, както и за импортирана проекторезолюция в Европейския парламент (ЕП) по въпроса.

В инспекцията, която може да, се преглеждат данни от френския евродепутат Виржини Жорон от групата “Идентичност и народна власт ” в Европейския парламент (ЕП), член на “Национален фронт ” на Марин льо Пен. Предложението й за “фонд за обезщетение на жертвите на имунизациите против COVID-19 ” включва и данни, които претендират за меродавност, че “около милион случая на хора, които имат странични реакции ”.

“Към дата 28 октомври 2021 година общият брой на известията за нежелани лекарствени реакции, свързани с ваксини против COVID-19, e 749 979 при приложени 574 700 000 дози ”, заяви за Factcheck.bg доктор Мария Попова, шеф на дирекция “Проследяване на лекарствената сигурност и клинични изпитвания ” към Изпълнителната организация по медикаментите. Тя посочи, че предоставените числа (бел.ред. – посочените от Виржини Жорон) се разграничават от формалните данни, предоставени обществено от Европейската организация по медикаментите (ЕМА). Същото сподели и инспекцията, направена от нас.

От отговорите на доктор Попова се удостоверява информацията, че в Европейския съюз (ЕС) няма условие предоставените известия да бъдат медицински валидирани. “Част от известията са направени от медицински експерти, а в част от известията на пациентите е приложена здравна документи ”, уточни тя.

На въпрос дали може ли да се прави параленост със страничните реакции след други ваксини, каквито съпоставения се вършат от коментатори в общественото пространство, доктор Попова съобщи: “Всяко съпоставяне с профила на сигурност с този на други ваксини би трябвало да регистрира обстоятелството, че при имунизациите против COVID-19 експозицията е несравнимо по-голяма, такава, каквато не е правена при нито една от съществуващите ваксини. Прилагането върху доста по-голям брой хора е причина за по-голям брой реакции и за разкриване и на доста редки нежелани лекарствени реакции, които при по-рядко използвана ваксина не са открити. ”

Проверено:

Данните, изнесени от евродепутата Виржини Жорон от групата “Идентичност и народна власт ” в Екологичен потенциал за “един милион случаи на хора ” със странични реакции след ваксина против COVID-19 в Европейски Съюз, са погрешни. Освен това, множеството докладвани нежелани лекарствени реакции в България са леки и нормални след каквато и да е инжекционна имунизация.



Георги Марчев е създател, видеопродуцент и повествовател в Story Films. С опит в основаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската публицистика – в. „ Дневник “, уеб сайтът Dnevnik.bg и в. „ Капитал Daily “. Завършил е публицистика и продуцентство в Университета за национално и международно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „ От Истанбулската спогодба, та на Измамата к0вид-19 “, отличен с първо място в хакатона „ Здраве на прицел “ на Асоциацията на европейските публицисти – България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР