Леките електромобили могат да станат по-евтини и по-достъпни чрез схемите

...
Коментари Харесай

Сменяемите батерии – „липсващото звено“ на електромобилите


Леките електрически автомобили могат да станат по-евтини и по-достъпни посредством схемите за сменяеми акумулатори (снимка: CC0 Public Domain)

Без лидерът да допира кормилото, електрическата кола се придвижва на личен ход към станцията за зареждане. Ала никой няма да я включи. Вместо това батерията ѝ ще бъде сменена с нова. Странната станция се намира в Норвегия, само че принадлежи на китайския производител на електрически коли Nio.

Технологията към този момент е необятно публикувана в Китай, само че новата станция за промяна на батериите, ситуирана южно от Осло, е първата в Европа. Nio се надява, че концепцията за промяна на цялата батерия ще се хареса на клиентите, които се тормозят от вероятността силата в електрическите автомобили им да свърши „ тъкмо когато не би трябвало “. А зареждането си остава една от огромните спънки пред елетромобилите – лишава доста време.

Посещението на станцията за промяна на батерията става с резервация посредством смртфон приложение. След това колата би трябвало да бъде паркирана на обозначеното място. Болтовете се отстраняват, батерията автоматизирано се изважда изпод и се заменя с изцяло заредена. Всичко лишава по-малко от 5 минути.

„ Не стоите на открито и не ви трябват 30 до 40 минути [както вършиме, когато презареждате]. Така че е по-ефективно “, споделя Еспен Бирял, управител по зареждане и интервенции на Nio в Норвегия. „ Няма утежняване на качеството на батерията. Винаги получавате здрав батерия. Така че можете да карате автомобила дълго време “.

Станцията за подмяна на батериите може да обработи до 240 коли дневно. Nio си партнира и с енергийния колос Shell, с цел да построи сходни кътчета из цяла Европа, с упоритостта да конфигурира 1000 станции до 2025 година „ Това ще бъде мрежа, която ви разрешава да шофирате из цяла Европа “, споделя Бирял.
още по темата
За сменяемите акумулатори на електрическите автомобили се приказва от няколко години. Мариус Хейлер, общоприет управител на компанията за Норвегия и Дания, акцентира няколко преимущества на този метод. Като начало – клиентът не купува най-скъпата част от електрическата кола – акумулатора. Това понижава цената с няколко хиляди $.

После, купувачът би трябвало да си избере месечния абонамент за батерията, който варира според от размера на акумулатора. Това обаче носи друго преимущество. „ Винаги ще имате най-новата технология за акумулатори “, изяснява Хейлър.

Nio е единствено една от многото китайски компании, пристигнали в Норвегия, дружно с други новодошли като Xpeng, Voyah и Hongqi. Естествено, Норвегия не е инцидентно определена. Това е страната с най-голямо разпространяване на електрическите транспортни средства. Тя към този момент има половин милион електрически коли по пътищата си и задачата на локалната власт е до 2025 година всички нови коли да са с нулеви излъчвания. Оттук китайските компании се надяват на по-широко разпространяване из Европа.

Според Норвежкия съвет за информация за пътния трафик, 83% от всички нови коли, продадени от януари до март тази година, са били напълно електрически, до момента в който единствено 6% са с дизелови или бензинови мотори.

„ Норвегия се употребява като тестов пазар от известно време “, споделя Ойвинд Солберг Торсен, шеф на лобистката група на Норвежката пътна федерация. „ Просто е явно, че китайските марки ще дойдат тук. Имаме доста удобен набор от тласъци за електрически коли “.

Подкрепена от китайския софтуерен колос Tencent, Nio е продала над 90 000 коли предходната година, множеството от които в Китай, където към този момент има над 800 станции за промяна на акумулатори. В момента компанията не споделя своите станции за промяна на акумулатори с други производители на коли, само че това евентуално ще се промени в бъдеще и ще помогне за по-нататъшното разпространение на електрическите автомобили.

Матиас Шмид, анализатор от Schmidt Automotive Research, споделя, че сходна система може да разреши потреблението на по-малки и по-леки акумулатори, което от своя страна спомага за възстановяване на успеваемостта на транспортното средство.

Той не е сигурен дали промяната на акумулатори ще стане необятно публикувана в Европа, защото точките за така наречен бързо зареждане стават все по-популярни. „ Конят евентуално към този момент е скочил “, споделя той. „ Разгръщането на мрежа за бързо зареждане по автомагистралите ще бъде от основно значение отсега нататък “.

Но специалистът счита, че технологията може да бъде ефикасна за браншове като такситата. „ Кратките престои [за презареждане] са основни за такситата и това може да е идеално за такива като тях “.

Концепцията за сменяемите акумулатори постоянно до момента е била сложна територия. Преди десетилетие израелската компания Better Place започва сходна иновация, само че не съумя да се развие и бизнесът ѝ банкрутира. В ново време и автомобилният производител Tesla прави пилотно тестване на концепцията, само че не я преследва непременно.

Автомобилните компании Geely и Aion неотдавна пуснаха свои лични системи за промяна на акумулатори в Китай, а производителят на батерии CATL също създаде оборудване от този тип, наречено EVOGO. Калифорнийската започваща компания Ample работи по сходна технология, а Honda, Yamaha и Piaggio се сплотиха, с цел да предложат скица за сменяеми акумулатори за електрически мотоциклети и леки транспортни средства.

Друго преимущество на модела е обвързвано с обстоятелството, че не на всички места хората имат удобството да си зареждат електрическия автомобил през нощта. Собствениците на къщи или на жилища с гаражи може да имат своите кътчета за нощно зареждане на батерията на автомобила, само че в огромните жилищни здания с доста жилища и малко паркоместа това не е толкоз елементарно.

Междувременно инсталирането на инфраструктура за промяна на акумулатори остава по-скъпо начинание спрямо точките за зареждане. Едновременно с това всяка последваща година зарядните устройства стават все по-бързи, а батериите устоят все по-дълго.

Дори Nio не залага напълно на модела със промяна на акумулатори: компанията също по този начин доставя зарядни устройства за домове и конфигурира „ суперзарядни “ устройства по пътищата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР