Леките автомобили на ток в страната растат двойно за година

...
Леките автомобили на ток в страната растат двойно за година
Коментари Харесай

Да зареждаш електромобила си на над 1100 зарядни станции

Леките коли на ток в страната порастват двойно за година и към този момент са над 7700. Паралелно с това броят на зарядните станции из страната също пораства и даже изпреварва условията на Европейска комисия за съответствие станции към електрически автомобили. Половината зарядни точки в страната са в мрежата на Eldrive, а втори по брой са Fines Charging с над 260. Леките коли на ток в страната порастват двойно за година и към този момент са над 7700. Паралелно с това броят на зарядните станции из страната също пораства и даже изпреварва условията на Европейска комисия за съответствие станции към електрически автомобили. Половината зарядни точки в страната са в мрежата на Eldrive, а втори по брой са Fines Charging с над 260.
По данни на Министерството на вътрешните работи (МВР), или едвам 0.27% от всички 2.92 млн. Все отново позитивното е, че техният брой се е нараснал с 53%. Оптимистични са и данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА). Растежът по отношение на същия интервал на миналата година е над 195%.

Сред аргументите за повишеното търсене на електрически автомобили са увеличените цени на горивата през 2022 година, набъбващата зарядна инфраструктура в страната, както и увеличаващият се брой модели, чиито акумулатори разрешават по-висок пробег с едно зареждане. При зарядните станции за електрически коли през идващите пет години. На фона на тази внушителна поръчка съгласно. Те са разпределени главно в мрежите на няколко компании, като водач е Eldrive с към 500. Следват ги мрежите на Fines Charging с 260, EVpoint с близо 100, тази на Wink със 160 зарядни точки (цел към края на 2023 г.) и още няколко, измежду които е тази на " Kaufland България " с 30.
Реклама
Според картата на vsichkotok.bg в страната доминират локациите със станции за постепенно зареждане (AC), а мощностите варират сред 20 и 300 kW. Според фирмите обаче фокусът им е в станциите за бързо и супербързо зареждане (DC), а за водача Eldrive и обособяването на хъбове с по няколко зарядни точки на централни пътни артерии. Цените за зареждане са сред 0.69 и 0.95 лева, като при четири от по-големите мрежи има и еднократна начална такса, която е сред 0.50 и 1 лева

При към 7700 електрическия автомобил в страната и над 1150 зарядни точки на една зарядна точка се падат по 7 електрическия автомобил, което е задоволително съгласно условията на Европейската комисия (ЕК) за 10 към 1. Тук обаче идва въпросът дали станциите са отмерено разпределени и най-много покриват ли главните пътни артерии в страната. Съсредоточаване предстоящо има в огромни градове като София, Пловдив и Бургас като наличието на Spark в столицата и града под тепетата ускорява потребността от повече зарядни станции там., че по Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), към която в България е причислена автомагистрала " Тракия ", се планува обособяването тук-там за зареждане на всеки 60 километра.
Лидерът
Първата зарядна точка на Eldrive е открита на паркинга на The Mall в София през август 2016 година, като през днешния ден мрежата на компанията е с над 500, разпределени допълнително от 200 местоположения из страната. Тоест мрежата ѝ обгръща близо 50% от наличните зарядни станции в страната. Според изпълнителния шеф на компанията Димо Колчев половината от личните точки за зареждане са бързозарядни (DC), като " главният ни фокус сега е бързозарядната инфраструктура - станции за бързо зареждане (20 - 50 kW) и за супербързо зареждане (120 - 180 kW) ".

Освен в България от 2018 година компанията оперира в Румъния, като през днешния ден там има над 150 зарядни точки. В началото на 2022 година пък стартира предлагането на услугата си и в Литва, където към днешна дата има над 100 зарядни точки. Според Колчев общата инвестиция на Eldrive на групово равнище е близо 10 млн. евро за трите пазара на компанията, само че е мъчно да се уточни междинна цена на една зарядна точка, защото " инвестицията в бързозарядна станция е десетки пъти по-голяма от инвестицията в Апелативен съд такава ". Освен това по думите му " на някои местоположения се изискват спомагателни вложения за увеличение на свободната електрическа мощ, с цел да може да се конфигурира по-мощна станция ".
Реклама
Другият главен фокус на Eldrive сега е. " Това са местоположения, ситуирани на основни места по главните пътни направления в страната, на които има сред 8 и 20 конектора за супербързо зареждане ", разяснява Колчев и изяснява, че за момента работещите са два. Единият е на паркинга на The Mall на бул. " Цариградско шосе " в столицата, разполагащ с 20 конектора, и на паркинга на. Скоро се чака да проработи и трети в региона на винарска маза " Дамяница " (на 12 км от Кулата) и на метри от автомагистрала " Струма ", като на местоположението ще има четири 120 kw DC станции с по два конектора за зареждане. Колчев разкрива, че се приготвят още такива местоположения.

Основните сътрудници за разполагане на станции на компанията са търговски и ритейл паркове, бизнес центрове и бензиностанции като могат да бъдат открити и край заведения за хранене и спортни центрове. Според Колчев " изцяло обезпечени с бързозарядни станции са всички съществени пътни направления и транспортни коридори в страната. " Дава образец с автомагистрала " Тракия ", на която съгласно него има зарядни станции през 60-70 км в двете направления.

" Непрекъснато прибавяме нови местоположения в мрежата ни. Само за април сме добавили 20 нови зарядни точки, като 12 от тях с мощ сред 50 и 180 kW DC, а останалите са общоприети Апелативен съд станции " споделя още мениджърът и прибавя, че през май и идващите месеци са планувани още нови станции. Някои от тях ще са по морето край Слънчев бряг, Златни пясъци и Созопол, а различен фокус ще бъдат маршрутите към Гърция през Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата и Илинден. Не на последно място се чака " да се усили до 180 kW потенциалът на към този момент съществуващи станции на основни местоположения и направления. "

За построяването на бързо зарядната инфраструктура Eldrive си партнират с ABB. Новост от началото на годината точно при тези станции e внедряването на функционалността autocharge. Тя дава опция за автоматизирано пускане на зареждане на всички DC станции на производителя в мрежата " след включване на куплунга в автомобила без да се постанова да верифицирате профила си през приложението или с RFID карта. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР