Леки присъди отнасят свирепи биячи на деца гребци и треньорите

...
Леки присъди отнасят свирепи биячи на деца гребци и треньорите
Коментари Харесай

Мощен протест довечера във Войводиново, Асеновград с категорична подкрепа!

Леки присъди отнасят свирепи биячи на деца гребци и треньорите им на язовир " Четиридесетте извора " край Асеновград в края на юни 2017 година Към момента единствено двама от всички единадесет арестувани роми са в пандиза. Окончателните санкции за тях са сред една и две години отнемане от независимост, останалите седем получават единствено условни. Други двама от жестоките нападатели се измъкват, без даже да бъдат подведени под отговорност.

" Ще подкрепим митинга в петък против циганската престъпност във Войводиново, където беше пребит военният, татко на две деца. Хора от Асеновград към този момент сме се организирали, ще отидем в селото, тъй като и ние пострадахме от тази експанзия ", споделя Йордан Тодоров, чийто наследник и щерка са измежду жертвите на побоя край Асеновград.

Причина за снизходителните санкции, които биячите на неговите деца и техните треньори получават от съда, е фактът, че прокуратурата повдига обвинявания единствено за безчинство против ромите.

" Какво безчинство, откакто нарушителите на три пъти атакуват и бият деца? Хайде, да приемем, че първото нахлуване на язовира може да се квалифицира като такова, само че идващите две към този момент са проведени и целенасочени! ", възмущава се бащата на битите спортисти Йордан Тодоров. В поддръжка на тезата си таткото на потърпевшия 16-годишен гребец показва обстоятелства. Циганите бият със сопи жертвите си, хвърлят камъни, и то такива, че в случай че те уцелят с един подобен голям пай, втори удар няма да има, тъй като няма да мръднеш жив повече.

" Какво безчинство е това? Да нападнеш на три пъти с брадви, колове и камъни деца, защо безчинство приказваме? Това си е чиста проба опит за ликвидиране. Ние настоявахме арестуваните да дават отговор по този член от Наказателния кодекс ", безапелационен е Тодоров. Ръката на неговия 16-годишен наследник е счупена при побоя. Състезателят претърпява две интервенции. Месеци наред не може да мърда един от пръстите на ръката си и да тренира.

По делото са събрани 700 страници с доказателства, като измежду тях има и видеозапис, показания на очевидци и медицински експертизи за контузиите на децата от тима. Техните двама треньори са с пукнати глави, единият е с отсечен пръст.

След бруталният побой над спортисти и треньорите им жителите на Асеновград се подвигат на митинги против циганската престъпност и упорстват виновниците да получат най-строги санкции. И макар множеството доказателства против арестуваните, както и експертизи за контузиите на потърпевшите ромите са упрекнати единствено за нормално безчинство. На всичкото от горната страна биячите даже не получават оптималното планувано наказване за това закононарушение, което е три години затвор, написа " България Днес ". Причината за това е, че те се признават за отговорни и по този начин се избавят от по-дълъг престой в пандиза. Тези от нападателите, които отнасят единствено условни присъди, умерено се разхождат из града, споделят поданици на Асеновград. Аверите им, които са в пандиза, пък се чака да го изоставен най-късно след към пет-шест месеца. Към момента те не са платили и една стотинка от компенсацията, което съдът отрежда да получи 16-годишният гребец със счупената ръка.

Пришълци основават проблемите

Проблемите в града не идват от старите жители на циганската махала, а от пришълци, стана ясно по време на митингите. Те се заселили в гетото и вдигнали противозаконни домовете, узурпирайки непознати частни земи. Към момента в махалата живеят над 10 000 души, а противозаконните къщи са към 240. Реалните притежатели на земята се оплаквали, че нищо не могат да създадат, с цел да си върнат парцелите, тъй като тихомълком е почнала процедура за узаконяване на постройките.

Според локалните претекстът на хиляди роми да се открият в Асеновград били обезпечени обществени помощи и придобивки, които получавали против техните гласове на парламентарни и локални избори за избрани партии. Жители на Асеновград показват и различен стеснителен за тях факт, а точно, че много от жителите на ромската махала изповядват исляма.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР