Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Васил Йорданов: Всеки, с който съм работил, ме е научил на нещо, дал ми е нещо от себе си

Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни графа „ Кой сте Вие, докторе? “
Старши лейтенант доктор Васил Йорданов е част от екипа на Клиниката по гръдна хирургия на ВМА. Завършва медицина в София през 2012 година и стартира да специализира гръдна хирургия в столичната военна болница.

Специалните му ползи са в региона на онкохирургията, ендоскопска хирургия и други области на гръдната хирургия.

През последните две години доктор Йорданов е част от COVID-екипите на лечебното заведение, работи и във Ваксинационния център на ВМА, където досега са сложени над 150 000 дози от имунизациите против коронавирусна зараза.

Д-р Йорданов, с какво Ви притегли гръдната хирургия?

Освен наследствеността и положителният образец, който съм получавал през годините, гръдната хирургия е една компетентност, която дава както неспокойствие, по този начин и провокации, свързани с доста животозастрашаващи контузии и заболявания. За мен това е една динамично разрастваща се компетентност, обвързана постоянно с нови технологии и нововъведения.

Кои са новите способи в хирургичните интервенции в тази област, които считате за най-авангардни и щадящи за пациентите?

Въпреки компликациите и провокациите, ВМА дава всички най-иновативни технологии, включително лазерни техники, торакоскопски/ендоскопски способи и надяваме се скоро и роботизирана хирургия. Има такава поръчка от страна на управлението на ВМА в лицето на ген. Мутафчийски. Модерните трендове и посоката, към която се насочва международната медицина е все по-щадящи оперативни способи, което е обвързвано с все по-скъпи технологии.

Кои са Вашите учители в специалността, на които дължите най-вече в развиването си като доктор?

Всеки един човек, с който съм работил още от началото на следването си, ме е научил на нещо, дали ми е нещо от себе си. От всекиго съм „ откраднал “ по нещо, както се споделя. Имал съм опцията на работя с прелестни експерти, които са били отворени към нас, младите, и са се стремили да ни позволен оптимално покрай себе си, с цел да научим „ тайните на успеха”. За което съм им признателен.

Как пандемията се отрази на професионалното Ви развиване – Вашето и това на сътрудниците Ви? Промени ли Ви тя, по какъв начин е приехте – като тестване, предизвикателство или опция?

Както аз, по този начин и доста сътрудници изпаднахме в обстановка да практикуваме медицина, друга от тази, която сме практикували до момента, и да лекуваме вирус, който непрекъснато се променя и ни изненадва. В хода на пандемията Клиниката по гръдна хирургия на ВМА, в която аз работя, неколкократно бе трансформирана в COVID-зона. В началото беше тестване и предизвикателство, само че вследствие на стройната организация и помощта на опитните сътрудници от инфекциозните клиники на ВМА, изградихме логаритъм и тактика, които считам, че доведоха до сполучливото лекуване и грижа за пациентите.

Освен с лекуването на пациенти с коронавирусна зараза, с доста от сътрудниците бяхме ангажирани и с имунизационния развой. От началото на акцията в България, във ВМА са сложени над 150 хиляди дози от имунизациите против COVID-19.

Кои качества цените най-вече у сътрудниците си?

Както към този момент означих, имам шанса да работя с изключителни експерти, на които мога да разгадавам както в професионален, по този начин и в персонален проект. Това са добросърдечни и благородни хора, които не се отдават на алчността и жаждата за популярност, за тях животът и здравето на пациентите е приоритет.

Работите в една от най-утвърдените клиники, по какъв начин бихте желали да се развивате професионално?

Бих желал да модернизирам техническите си умения, за които способства модерната техника и инсталация в клиниката, само че и е нужен непрекъснат продан на опит и „ сверяване на часовника” с други реномирани клиника по света. Например, за мен съставлява интерес белодробната патология и лазерната метастазектомия и непрестанно проследявам работата и достиженията на сътрудниците ни в Германия и Австрия.

Кои са полезностите, които се стремите да отстоявате като човек и доктор, правилата, на които не желаете да изневерите в никакъв случай и при никакви условия?

Като човек се стремя да бъда добър, да виждам положителното у хората, да не изневерявам на правилата си. А като доктор – колкото и клиширано да звучи, здравето на пациента е преди всичко, без значение от цената и събитията. Това е главният принцип, който последвам.

Кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

В нашата специалност постоянно не остава доста свободно време, само че както е известно, неналичието на време е симптом на неприятна организация. Старая се всяка седмица да намирам време за спорт и музикалните си занимания – китара и барабани.

И, вместо край, ще ни кажете ли коя е най-голямата Ви фантазия?

На този стадий от живота си съм сбъднал фантазиите си – имам прелестно семейство и упражнявам специалността, за която съм си мечтал като дете. Пожелавам си най-много здраве.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР