Лекарят е естественият адвокат на бедните“ беше лозунг Рудолф Вирхов,

...
Лекарят е естественият адвокат на бедните“ беше лозунг Рудолф Вирхов,
Коментари Харесай

Докато геноцидът бушува, лекарите трябва да изберат: грижа или колаборационизъм

„ Лекарят е естественият юрист на бедните “ беше девиз Рудолф Вирхов, богат немски патолог, политик и деятел на обществената медицина, оказал помощ за популяризирането в средата -деветнадесети век. Повече от 100 години по-късно Франц Фанон – роден в Мартиника психиатър, който подаде оставка от поста си във френската здравна система в символ на митинг против френското колониално принуждение в Алжир – изрази по-малко идеализирано усещане за специалността.

Въпреки че лекарят се показва като „ лекарят, който лекува раните на човечеството “, той в реалност е „ неразделна част от колонизацията, господството и употребата “, написа Фанон.

Лекарите по целия свят са осведомени с утвърдителния портрет на Вирхов за нас като добродетелни бранители на потиснатите. Но въз основа на преобладаващите реакции на американски, европейски и израелски медицински експерти към подкрепяния от Съединени американски щати геноцид в Газа, изобличителната оценка на Фанон за съучастието на лекарите в държавното насил...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР