Лекарят да има право да откаже преглед, консултация и лечение,

...
Лекарят да има право да откаже преглед, консултация и лечение,
Коментари Харесай

Лекари искат джипитата да могат да отписват пациенти от листата си при проявена агресия

Лекарят да има право да откаже обзор, консултация и лекуване, когато има директна опасност за здравето и живота му, оферират от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България

При съществуване на увреда, в това число вербална експанзия и тормоз, осъществени от пациент против персоналния му доктор, медикът да има право едностранно да приключи регистрацията в пациентската си листа.

Това предложение е направено от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България към Българския лекарски съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

От сдружението оферират предлагането им да бъде включено в новия Национален рамков контракт (НРД). В такава обстановка НЗОК да позволи опцията за извънсрочен избор на нов фамилен доктор. Сега здравноосигурените лица имат право да сменят персоналния си доктор през юни и през декември. Мотивът за предлагането са зачестили в последната година случаи на експанзия против общопрактикуващи лекари, допълват от сдружението и напомнят, че Наказателният кодекс инкриминира тези действия. Лекарят да има право да откаже обзор, консултация и лекуване, когато има директна опасност за здравето и живота му, оферират още от сдружението.

Друго предложение, направено от сдружението на общопрактикуващите лекари, е медиците, които специализират „ Обща медицина “ в обучителна процедура, да могат да бъдат заместващи лекари на титуляра за избран от него интервал. От сдружението оферират още при положение на нужда от неявяване, заради заболяване или друга причина, и неспособност на заместника незабавно да поеме заместването, общопрактикуващият доктор да има право да отсъства до 10 работни дни годишно, а обслужването на пациентите на отсъстващия по този текст доктор да се реализира от другите лекари без в допълнение възнаграждение за тях.

Изпълнителите на здравна помощ да имат право да получат документално в електронен вид информация от НЗОК в случаите, когато дължимите заплащания от НЗОК към лекаря се трансферират за погасяване на отговорности в Национална агенция за приходите, оферират още общопрактикуващите лекари.

От сдружението на общопрактикуващите лекари оферират лекарствените артикули, медицинските произведения и диетичните храни за специфични медицински цели могат да се предписват и посредством консултация от разстояние, съгласно опциите за връзка, без да се изисква физическо наличие на пациенти, сложени под карантина или на пациенти с трайно открита и документирана неспособност да посещават лечебно заведение.

Да не се правят инспекции по тъжби, при които не може да се разпознава подателят (липсващи или погрешни имена, ЕГН, адрес/телефон за връзка), защото набеденият доктор е лишен от правата си да отбрани по правосъден ред достойнството си и положителното си име, както и да потърси отговорност по правосъден ред от наклеветилия/набедилия го жалбоподател, е посочено още в предложенията за промени в новия НРД.

Отказът от имунизация да се кодира с избран код в амбулаторен лист, който да се изпраща автоматизирано посредством осведомителната система към районната здравна ревизия с оглед използване на Закона за здравето при неспазване на наложителни разпореждания в него. Отказът от профилактичен обзор и /или имунизация да се удостоверява с автограф на пациента /родителя или настойника в амбулаторния лист, а неявяването на профилактичен обзор или имунизация да се смята за безмълвен отвод, допълват от сдружението.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР