Лекарствените решения на японската биофармацевтична компания са насочени главно към

...
Лекарствените решения на японската биофармацевтична компания са насочени главно към
Коментари Харесай

За 4 години Такеда осигури на българските пациенти 10 иновативни терапии

Лекарствените решения на японската биофармацевтична компания са ориентирани основно към пациенти с разнообразни редки заболявания, с онкологични, гастроентерологични и хематологични болести, разказва Тодор Кесимов, шеф на „ Такеда България “ ЕООД

- Биофармацевтичната компания „ Такеда “ е основана в Япония преди 240 години. Какъв вид лекарства създава?

- Да, тази година с горделивост означаваме 240 година от основаването на Takeda – една в действителност забележителна годишнина. Благодарение на „ възрастта “, компанията стои крепко върху добре открити обичаи, без това да й пречи да бъде новаторска и адаптивна във всяко отношение – от позиция на портфолиото от лекарствени артикули, от позиция на връзките ни с нашите чиновници и не на последно място – на обществената ни ангажираност. Лекарствените артикули на Takeda целят да оказват помощ на пациенти с разнообразни редки заболявания, както и на такива с онкологични, гастроентерологични и хематологични болести.

- Как еволюира компанията през всичките тези години? Как се развива Такеда в България?

- Takeda започва като дребна фамилна компания, учредена в Осака от Чобей I, а в този момент е измежду водещите световни биофармацевтични производители с наличие в над 80 страни по целия свят. Като образец за устойчивостта и адаптивността на компанията с горделивост мога да кажа, че макар изключителните провокации пред бизнеса във всички браншове в международен мащаб, през финансовата 2020 година Takeda реализира впечатляващи доходи от почти 30 млрд $, като също по този начин възнамерява да усили вложенията си в развойна активност с към 15%.

В България Takeda стъпва през 2008 година Макар относително млада за страната, компанията се развива бързо – в случай че през 2017 година бяхме екип от 5 индивида, в този момент сме към 20. През 2021 година Takeda неколкократно се нареждаше на челни места на месечна база измежду най-бързо растящите истински фармацевтични компании. За последните 4 години успяхме да осигурим на българските пациенти към 10 новаторски лечения в региона на редките заболявания, онкологията и гастроентерологията, сполучливо минали през оценка на здравни технологии.

- Тази година „ Такеда “ получи наградата „ Черна перла “ на Европейската организация на хората с редки заболявания. Ще споделите ли защо се присъжда тази премия?

- Наградите “Черна перла ” се връчват от EURORDIS – организация на пациентските организации на хора с редки заболявания в Европа - за постижения и изключителна работа в региона на редките заболявания. Връчват се всяка година през месец февруари, като част от отбелязването на Международния ден на редките заболявания (28.02) и са за разнообразни категории. Takeda завоюва тазгодишната премия за ангажираност към пациентите (Patient Engagement), което е самопризнание за непрекъснатия ангажимент на компанията да поддържа градивно съдействие с общността на пациентите с редки болести.

Всъщност както в световен мащаб, по този начин и тук в България, Takeda се стреми да поддържа стеснен контакт с пациентските организации и да ги подкрепя в техните интензивности. Полагаме старания за увеличение на осведомеността на обществото за разнообразни болести, както и за реализиране на ранна диагностика, което е изключително значимо, само че и предизвикателно при редките заболявания.

- Тази година „ Такеда България “ възвърне Японската градина в столичния зоопарк? Какъв е смисълът на сходни начинания?

- Като компания, учредена в Япония, ние имаме емфатичен интерес към японската просвета и към японската общественост. Разбрахме, че в столичния зоопарк има японска градина, само че управата изпитва усложнения с поддържането й и напълно непринудено в нашия екип се роди концепцията да възстановим градината и да я поддържаме. Правим го както като жест към всички гости на столичната зоологическа градина и към нейното управление, по този начин и заради връзката ни и сантимента към японската просвета.

Като цяло Takeda се стреми да бъде мощно обществено виновна и ангажирана компания. Имаме амбициозни цели по отношение на запазване на околната среда, като за финансовата 2019 година (т.е. до април 2020 г.) компанията реализира 100% от задачите си по отношение на въглеродните излъчвания в световен мащаб. Наред с това, всяка година чиновниците на Takeda в целия свят избират посредством гласоподаване един от няколко световни плана за корпоративна обществена отговорност, целящи да посрещнат сериозни потребности в опазването на здравето в уязвими региони, които след това дружно осъществяваме. Аналогично локално, тук в България, също се вслушваме в екипа по отношение на хрумвания за публично значими планове, които да осъществяваме или подкрепим. Като образец, с изключение на японската градина, на 1 юни тази година по предложение на екипа, организирахме празник за децата в един от домовете за настаняване от фамилен вид. Работим и по други хрумвания, с които се надяваме да ви изненадаме прелестно скоро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР