Лекарствата за диабет, използвани за отслабване, се предписват с рецепта

...
Лекарствата за диабет, използвани за отслабване, се предписват с рецепта
Коментари Харесай

Новата мода за отслабване: До какво води употреба на лекарствата за диабет

" Лекарствата за диабет, употребявани за намаляване , се предписват с рецепта по лекарско наставление. 60% от цялото ползване е по Здравна каса. Проблемите са няколко - големите растежи на постановен " Оземпик " - 4 пъти повече. Това ще докара до проблем с доставките. Обещаха, че ще дойдат януари, само че не пристигнаха, в този момент се чакат на 15 февруари. Недостигът продължава , освен за този медикамент, има цялостен лист ". Това сподели ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки  Николай Костов за .

Диетологът проф. Донка Байкова показа, че става дума за нов клас медикаменти, които са добър индустриален клас. " Достатъчно ефикасни са за преодоляване на инсулиновата устойчивост.

Семаглутидът е дейната субстанция, този бълтък засилва потреблението на глюкагон за снабдяване на въглехидрати и потиска апетита . Увеличава енергоразхода и води до намаляване, тъй като се приема по-малко храна. Има опасности, като да вземем за пример за храносмилателната система. Често има гадене, повръщане, болежка в региона на панкреаса и панкреатити . Кето метаболизмът се задейства, това минава през бъбреците. Така черен дроб, панкреас, бъбреци и храносмилателна система се засягат. Кръвосъсирването също страда ", разкри тя.

Елисавета Котова от Националната асоциация на децата и младежите с диабет съобщи, че от година и половина се следи липса на въпросното лекарство. " То се употребява не от деца и младежи, а от хора, които желаят да понижат телесното си тегло с вид 2 диабет. Не единствено в България има липса, в цяла Европа съвсем се усеща дефицит . Тези, които желаят да смъкват килограми посредством медикамента, лишават други, които в действителност имат потребност от него ", уточни тя.

Според Асоциацията за паралелна търговия с медикаменти казусът е наднационален и се дължи както на свръхпотреблението, по този начин и на индустриални фактори. Към това се прибавя и използването на медикамента не по главното му предназначение. 

Повече вижте във видеото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР